Arnica, tratament natural vanatai

Arnica este o plantă ce poate fi regăsită în multe creme ori unguente utile ca tratament natural, remediu pentru dureri de articulații, vânătăi, mușchi dureroși, degerături, luxații, mușcături de insecte. Proprietăţile antiinflamatoare ale plantei (și implicit ale produselor pe bază de arnică ce conțin în mod natural substanța helenalină) sunt recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Arnica montana este o plantă cu proprietăți de vindecare și beneficii majore pentru sănătate.
Arnica montana este o plantă cu proprietăți de vindecare și beneficii majore pentru sănătate. Ajută la vindecarea rapidă a vânătăilor și contuziilor atunci când este aplicată în zona afectată sub formă de cremă sau ulei NATURAL.

Tratament natural cu arnică

Potrivit University of Maryland Medical Center, arnica poate fi folosită în tratarea unui număr mare de boli.

Folosită pe pielea fără tăieturi pentru atenuarea durerilor musculare, entorselor și luxațiilor, arnica poate fi utilă și atunci când este aplicată pe degerături. Dacă interveniți rapid, ea ajută la prevenirea formării vânătăilor prin oprirea sângerării capilarelor. Funcționează prin stimularea activității globulelor albe care prelucrează sângele coagulat și prin dispersarea lichidelor acumulate la articulații, mușchi și în cadrul țesuturilor accidentate și învinețite. De asemenea, arnica are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, iar acestea ajută la alinarea durerii și reducerea umflăturii, precum și la îmbunătățirea procesului de vindecare a rănii.

Planta are o istorie îndelungată în privința puterii de vindecare, primele dovezi datând din anii 1500, arnica fiind folosită de vracii nativi americani. Rizomul și florile uscate au fost utilizate pentru prima dată de către alpiniștii elvețieni pentru a preveni inflamațiile și durerile de la nivelul membrelor.

În Germania, unde este inclusă în multe medicamente, Arnica montana este cunoscută sub denumirea de „wunderkraut”, în traducere, „plantă miraculoasă”.

Crema de arnica, pret 250 ml
Crema de arnica, pret 250 ml: vezi detalii și de unde se poate cumpăra

Arnica montana este o plantă cu flori galbene, cunoscută și sub numele de urgia lupului sau tutunul munților. Conține substanțe chimice precum helenalina, timolul și fungicidele naturale. Experții spun că lactonele sesquiterpene sunt compuși chimici care explică beneficiile antiinflamatorii și de alinare a durerii ale arnicii.

Arnica se găsește sub diferite forme de creme și unguente care pot fi aplicate direct pe piele. Este recomandat să o folosiți pentru a trata vânătăile. Bastyr University și Center for Natural Health recomandă arnica pentru „disconfortul post traumatic și vânătăi.”

Cei care au folosit Arnica montana au raportat o vindecare mai rapidă a rănilor, mai ales a vânătăilor, entorselor, durerilor musculare, mușcăturilor de insecte și umflăturilor asociate cu fracturile. Vânătăile apar din cauza acumulării excesive de sânge în interiorul și în spațiul dintre capilare, fapt ce determină inflamarea și/sau colorarea zonei în negru și albastru. Potrivit rapoartelor, Arnica montana crește fluxul sangvin și stimulează globulele albe din sânge pentru a vindeca și curăța zona neagră sau albastră.

Atleții și persoanele sportive pot beneficia de pe urma efectelor de relaxare a musculaturii oferite de Arnica montana. Se știe că unii sportivi au folosit arnica ca supliment înainte de antrenament pentru a preveni întinderile musculare și durerile articulare care rezultă de obicei în urma unei activități fizice solicitante.

Atunci când este aplicată local, arnica are un efect similar cu cel al antiinflamatorilor nesteroidieni sau al altor medicamente pe bază de ibuprofen. Diferența este că dozele recomadate de arnică nu sunt asociate cu efecte adverse periculoase cum se întâmplă în cazul medicamentelor administrate împotriva durerii.

Totuși, dozele mari și utilizarea excesivă a arnicii poate duce la erupții cutanate și disconfort la nivelul pielii.

Oricine prezintă o leziune la nivelul țesutului moale poate beneficia de calitățile arnicii. Arnica montana poate fi folosită alături de chercitină (quercitină), bromelaină și vitamina C pentru a i se spori efectele.

Cercetările despre arnică

Arnica montana a fost subiectul multor cercetări medicale. Acțiunea arnicii asupra echimozelor și durerilor musculare a fost analizată în cadrul unor studii publicate în reviste de specialitate. Acestea au cercetat efectul arnicii asupra sindromului de tunel carpian, bolii inflamatorii, osteoartritei și echimozelor.

Cercetările din cadrul Departamentului de Reumatologie al Clinicii de reumatism Valens din Elveția au demonstrat că arnica a scăzut durerea și rigiditatea asociate cu osteoartrita. Studiul a fost realizat pe 26 de bărbați și 53 de femei cu osteoartrită la genunchi. Crema de arnică a fost aplicată de două ori pe zi, timp de șase săptămâni.

Unguentele care conţin arnică pot fi utilizate pentru masaj şi de către persoanele care au varice, flebite uşoare şi sindrom de picioare grele.

Cum folosim arnica în siguranță? Crema și uleiul de arnică sunt destinate exclusiv utilizării externe. Evitați contactul cu ochii, membranele mucoase, pielea iritată și cu rănile deschise. Dacă durerea persistă mai mult de trei zile sau se înrăutățește, consultați medicul.

Vânătăile pot fi masate cu ulei de Arnica Montana.
Vânătăile pot fi masate cu ulei de Arnica Montana. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și regeneratoare. Țesuturile se vor vindeca mai repede. Citește mai multe informații în site proDietaNaturala.ro

Scrie un raspuns: