Anasonul, ceai cu beneficii pentru sanatate

Anasonul, cunoscut sub denumirea științifică de Pimpinella anisum, este o plantă originară din zona mediteraneană și Orientul Mijlociu.

Anason semințe bio. Ceai de anason, proprietăți și beneficii.
Anason semințe bio. Ceai de anason, proprietăți și beneficii.

Ceaiul de anason este ușor de realizat cu semințe din magazinele naturiste (vezi aici semințe de anason bio și ceai de anason) și poate reprezenta un tratament naturist eficient pentru probleme gastro-intestinale, balonări, gaze, colici, crampe, dureri abdominale. Printre proprietățile anasonului se pot enumera rolul antiviral, antibacterian, antiinflamator, antioxidant, antifungic. În trecut, semințele de anason erau utilizate după mese copioase, pentru a ajuta digestia și pentru a împrospăta respirația, mestecarea boabelor de anason fiind un obicei răspândit în Orient, dar și printre romani. Astăzi știm mai multe despre anason, acesta având efecte tămăduitoare în tratarea colicilor (mai ales la copii) și acceselor de tuse. Proprietățile anasonului ajută la stimularea secreției laptelui matern, eliminarea mucusului în răceli. Ceaiul din semințe de anason este benefic pentru inimă și pentru aparatul respirator și are efect relaxant.
Membru al familiei Apiaceae, anasonul este rudă apropiată a feniculului. Anetolul, cel mai activ ingredient din punct de vedere medicinal al anasonului, se găsește în semințele ambelor plante și constituie 75 până la 90 la sută din conținutul semințelor de anason.

Semințele încrețite, de culoare brun-verzuie ale anasonului conțin și acizi anisici, precum și terpene, flavonele antioxidante rutină și limonenă, miristicină – ce se găsește și în pătrunjel și nucșoară – și agentul antiinflamator beta-sitosterol. Cumarinele, cu proprietăți naturale de subțiere și detoxifiere a sângelui, sunt și ele prezente, precum și alfa și beta-pinenul, timolul și eugenolul, substanță anestezică și analgezică ce se găsește și în cuișoare.

Utilizați anasonul stelat la gătit, adăugând în mâncare sau deserturi semințele măcinate fin. Există și sare gata aromatizată cu verdețuri, ierburi și anason măcinat. Ca remediu medicinal, folosiți semințele de anason pentru ceai sau aplicați extern ulei esențial diluat.

Anasonul are efect antiviral

Anasonul este eficient împotriva mai multor tipuri de virusuri, inclusiv a virusului herpetic, precizează cercetătorul Paul Schnitzler și colegii săi de la Universitatea Heidelburg din Germania. Anasonul previne recurența afecțiunilor virale. Acidul shikimic este ingredientul etras din anasonul stelat pentru prepararea medicamentului Tamiflu. Tamiflu, sau Oseltamivir, tratează virusul gripal, însă nu funcționează ca vaccin. Luptă cu virusul după contactarea acestuia.

Rol benefic antibacterian

Anetolul este un ulei esențial din anasonul stelat care îi oferă acestuia o aromă de lemn dulce. Este eficient împotriva anumitor tipuri de bacterii. Informațiile publicate în ediția din februarie 2002 a revistei „Phytotherapy Research” au arătat că anetolul extras din anasonul stelat protejează împotriva anumitor microorganisme. Anetolul poate preveni creșterea bacteriilor Escherichia coli și Staphylococcus aureus. E. coli, răspândită prin contaminarea alimentelor, afectează în primul rând sistemul digestiv, provocând vomă și diaree. Staphylococcus aureus, prezent pe alimente și anumite suprafețe, infectează frecvent pielea.

Cercetări și studii care atestă efectul benefic al anasonului asupra sănătății

Cercetările susțin abilitatea semințelor de anason de a inhiba infecțiile bacteriene ce pot cauza simptome de balonare și de apariție a gazelor. În urma studiilor efectuate în laborator, ale căror rezultate au fost publicate în 2005, în „Phytotherapy Research”, cercetătorii au descoperit că extractele botanice din semințele de anason inhibă creșterea H. pylori, un patogen bacterian vinovat de apariția ulcerelor gastrice și a gastritei cronice. CMI-ul din extractul de anason, concentrația inhibitorie minimă necesară inhibării dezvoltării unui agent patogen, s-a înregistrat la 100 micrograme per mililitru.

Anasonul: antiinflamator, antioxidant, antifungic

Compusul chimic anetol, așa cum se găsește în anasonul stelat, are proprietăți antiinflamatorii, conform informației prezentate în numărul din iulie 2005 al publicației „Bioorganic & Medicinal Chemistry”. Un experiment realizat pe cobai a arătat că anetolul este la fel de eficient ca medicamentul antiinflamator indometacină. De asemenea, anetolul este un antioxidant și ucide ciupercile. Abilitatea antifungică a anasonului stelat este „puternică”, se observă într-un articol din martie 2009 apărut în „Chemistry of Natural Compounds”.

Pot semințele de anason să controleze gazele intestinale și balonarea?

Semințele de anason, care seamănă la gust cu lemnul dulce, au fost utilizate din antichitate pentru a da aromă alimentelor și băuturilor. Anasonul este un ingredient cheie în băutura grecească ouzo, ce se servește adesea alături de mâncăruri pentru a stârni apetitul și susține digestia. Botaniștii și naturiștii recomandă de mult timp semințele de anason pentru ameliorarea simptomelor indigestiei, balonării și gazelor intestinale.

Beneficiile aduse de semințele de anason

Semințele de anason pot ameliora balonarea și gazele intestinale. Utilizarea anasonului ca adjuvant în digestie datează încă din perioada antică, în Roma, unde prăjiturile aromate cu anason erau servite după ospețe. Drugs.com – site ce oferă informații verificate medical consumatorilor – susține că semințele de anason au efecte antimicrobiene și carminative. Anasonul are efecte antispastice, care permit relaxarea musculaturii intestinale și ameliorează problemele cu gazele, balonarea și crampele. Enciclopedia online de sănătate Hecapedia precizează că anetolul – cu structură asemănătoare catecolaminelor, precum dopamina și epinefrina – și-a demonstrat efectele antimicrobiene, antifungice și expectorante în cadrul studiilor de laborator și cercetărilor efectuate pe cobai.

Dacă achiziționați semințe de anason, zdrobiți-le înainte de a le folosi în preparate pentru a beneficia de toată aroma acestora. Anasonul poate fi folosit cu succes la asezonarea salatelor de fructe, compoturilor, mâncărurilor cu lapte și griș, gemurilor, prăjiturilor și pâinii. În țările mediteraneene, anasonul nu lipsește din prepararea mai multor băuturi, cum ar fi: ouzo în Grecia, pastis în Franța, sambuca în Italia sau raki în Turcia.

Seminte de anason BIO pentru ceai sau mancare.
Semințe de anason BIO pentru ceai sau mâncare. Vezi preț, detalii, beneficii >>

Rețeta de fursecuri dulci cu anason

Ingrediente necesare: 2 ouă, 100 gr zahăr, 100 gr făină, coaja de la o lămâie, 1 linguriță de semințe de anason, 100 gr nuci măcinate.

Mod de pregătire: Cerneți făina, radeți lămâia și pisați semințele de anason. Puneți toate ingredientele într-un castron și amestecați-le bine până când se omogenizează compoziția. Preîncălziți cuptorul la temperatură medie, ungeți o tavă cu unt și tapetați-o cu făină, apoi luați cu lingurița din aluat și puneți în tavă mici grămăjoare ușor aplatizate. Lăsați tava la cuptor până ce fursecurile se rumenesc puțin. Poftă bună!

Scrie un raspuns: