Ce trebuie să aibă în vedere analizele?

Stres oxidativ, ateroscleroză, colesterol, prea mult fier în sânge ori anemie: care este legătura dintre acestea, cum ne afectează sănătatea și ce este de făcut? Ce trebuie să aibă în vedere analizele de sânge?

Stres oxidativ, colesterol, ateroscleroza, anemie, boli cardiovasculare.
Stresul oxidativ, ateroscleroza, colesterolul mare și analizele de sânge. Cum tratăm problemele de sănătate cardio-vasculară?

Organismul are nevoie de fier pentru producerea de hemoglobină, o proteină ce oferă hematiilor culoarea roșie. Hemoglobina poartă oxigenul în sânge, ceea ce o face vitală pentru funcționarea tuturor celulelor. Un nivel ridicat de fier în sânge poate provoca producerea fierului bioactiv, ce poate susține stresul oxidativ. Acesta contribuie la instalarea aterosclerozei, o boală provocată de colesterolul mare.

Ce sunt radicalii liberi? Cum apare stresul oxidativ și cum afectează sănătatea?

Organismul funcționează printr-o serie de reacții biochimice continue. Multe dintre aceste reacții necesită oxigen. O parte dintre aceste reacții care implică oxigenul generează un produs secundar numit radical liber, cunoscut și ca specie reactivă de oxigen, sau SRO. Prezența SRO în molecule provoacă stres oxidativ, ce susține inflamația și cauzează daune la nivel celular. O cercetare publicată în „BMC Medical Genomics” arată că moleculele libere de fier din sânge pot reacționa cu proteinele și lipidele nesaturate, un tip de grăsime, și pot susține producerea de specii reactive de oxigen. Astfel, prea mult fier în organism contribuie la instalarea aterosclerozei.

Ateroscleroza

Stresul oxidativ și radicalii liberi pot deteriora celulele ce căptușesc vasele de sânge, provocând inflamație. Zonele deteriorate atrag acumularea în sânge de substanțe grase, colesterol, calciu și alte produse nefolositoare. Pe măsură ce aceste substanțe se acumulează, un proces cunoscut drept ateroscleroză, ele formează placa de aterom. Aceasta face ca pereții vaselor de sânge să devină groși și rigizi, fapt ce restricționează circulația sângelui și poate duce la boli de inimă, o cauză principală de deces în lume. Deoarece nivelurile ridicate de fier din sânge cresc daunele și nivelurile mari de colesterol cresc rata de ateroscleroză, aceste două situații trebuie evitate.

Extract pur, suc de Anghinare obținut prin presare la rece. Fără conservanți! Doar cu suc de lămâie. Produs de Alnavit Germania, distribuit proDietaBio.ro. Citiți mai multe informații și beneficii pentru sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor.
Extract pur, suc de Anghinare obținut prin presare la rece din plante crescute în ritmul lor NATURAL, ORGANIC, pe câmpuri netratate. Suc fără conservanți! Doar cu suc de lămâie. Produs de Alnavit Germania, distribuit de proDietaBio.ro (cu plata la curier și transport numai 10 lei). Citiți mai multe informații și beneficii pentru sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și detoxifierea organismului, tratament naturist de 11 zile per sticlă.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o lipidă, fiind definit ca o substanță insolubilă în apă sau sânge, din moment ce sângele este în mare parte apă. Corpul are nevoie de colesterol pentru structura membranei celulare, susținerea producției de hormoni, vitamine și producerea de acizi biliari necesari digestiei grăsimilor. Celulele ficatului produc cea mai mare parte a colesterolului în organism, însă mâncarea consumată poate crește într-un mod nedorit nivelul de colesterol. Pentru a fi transportat de sânge, colesterolul trebuie să se prindă de proteine specializate cunoscute ca lipoproteine. Lipoproteinele cu densitate joasă, sau LDL, se prind de colesterol în ficat și îl poartă prin vasele de sânge către celule. Dacă sângele conține prea mult colesterol, definit drept colesterol total, cu un nivel de 240 mg/dl sau mai mare, celulele nu-l pot folosi pe tot și acesta rămâne în vasele de sânge. Acest lucru permite acumularea de mai mult colesterol și formarea plăcii de aterom, contribuind astfel la apariția aterosclerozei. Medicii avertizează că nivelul de colesterol total trebuie menținut cel mult la 200 mg/dl, iar nivelul de colesterol LDL, la sub 100 mg/dl.

Esența articolului. Dacă luați decizia de a face analize de sânge pentru a verifica colesterolul și trigliceridele, aveți în vedere și analiza fierului! Am văzut în prima parte a articolului că prea mult fier în organism contribuie la instalarea aterosclerozei și a problemelor cardio-vasculare în general. Deficitul de fier contribuie la rândul lui la problemele de sănătate căci afecțiunea numită anemie ce rezultă din deficitul de fier cauzează și ea simptome nedorite.

Cum ne pregătim pentru analizele de fier?

Înainte de a face analizele de fier din sânge trebuie să avem grijă să nu ingerăm suplimente de fier, plante precum sunătoarea, suplimente de vitamine precum B12, estrogen sau aspirină (cu cel puțin 12 ore înainte de recoltarea sângelui pentru analize). Nivelul de fier se schimbă în decursul zilei și de aceea este recomandat ca recoltarea să se facă dimineața.

Anemia feriprivă

Deși prea mult fier în sânge poate provoca daune vaselor sangvine, prea puțin fier cauzează anemie feriprivă. Fără suficient fier, organismul nu poate produce hemoglobină. Fără hemoglobină, scade numărul de globule roșii, ceea ce cauzează reducerea cantității de oxigen disponibil pentru celule. Anemia feriprivă provoacă oboseală, stare de slăbiciune, dificultăți de respirație, amețeală și durere în piept. Pentru a evita surplusul sau deficitul de fier, ar trebui să urmați o dietă sănătoasă ce conține alimente bogate în fier, precum carnea slabă de vită și pasăre, peștele, fasolea și lintea. Acest lucru vă va ajuta să consumați cantitatea zilnică recomandată de 8 mg de fier pentru bărbați și femei aflate la post menopauză și de 18 mg pentru femeile aflate la premenopauză, valori stabilite de către US Institute of Medicine.

Pentru copii, adulți și femei gravide puteți alege soluția naturală: supliment alimentar cu Fier și Vitamine HERBARIA BLUTQUICK 250 ML. Este un tratament naturist pentru anemie, fier scăzut în sânge. Acest supliment este Bio, fără gluten, fără alcool, vegan, natural. Produs în Germania.

Încercați Herbaria Blutquick și aflați cum fierul pe bază de plante poate susține nivel normal de energie, stimulează funcționarea cerebrală și impulsionează sistemul imunitar. Disponibil în site proDietaBio.ro
Încercați Herbaria Blutquick și aflați cum fierul pe bază de plante poate susține nivel normal de energie, stimulează funcționarea cerebrală eficientă și atenuează sindromul picioarelor neliniștite. Disponibil în site proDietaBio.ro cu livrare.

US Centers for Disease Control and Prevention declară că o cantitate inadecvată de fier reprezintă cel mai frecvent deficit nutrițional. Bărbații adulți au nevoie de 18 miligrame pe zi, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani ar trebui să consume aproximativ 18 miligrame de fier pe zi. Dacă vă lipsește fierul, există o probabilitate mai mare de a suferi de anemie sau de probleme neurologice. Trebuie să aibă grijă mai ales veganii și vegetarienii deoarece fierul din sursele vegetale nu se absoarbe în organism așa de ușor ca cel provenit din surse animale. Discutați cu medicul de familie dacă vă îngrijorează propriul aport de fier.
O listă de alimente cu un conținut ridicat de fier. Fructele de mare precum moluștele, stridiile, creveții și midiile reprezintă unele dintre cele mai bogate surse naturale de fier hem, o formă de fier de origine animală pe care corpul o absoarbe cu ușurință.
Consumați fasole și leguminoase. O porție de ½ ceașcă de boabe de soia gătite conține 4,4 miligrame de fier, adică mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată pentru bărbați și 24 la sută din necesarul zilnic pentru femei cu vârsta sub 50 de ani. Fasolea albă gătită oferă 3,9 miligrame de fier la o porție de ½ ceașcă, în timp ce aceeași porție de linte conține 3,3 miligrame de fier. Alte tipuri de fasole bogate în fier includ fasolea neagră, adzuki și fasolea roz. Dacă fasolea este gătită alături de legume bogate în vitamina C, roșii la conservă, de exemplu, corpul va obține mai mult fier de la fiecare porție.
Gustări din semințe și caise uscate. Semințele precum cele de dovleac conțin o concentrație ridicată de fier, cu 4,2 miligrame la fiecare 28 de grame. Pentru o femeie până în 50 de ani, acestă cantitate reprezintă 23 la sută din necesarul zilnic de fier; pentru un bărbat, aceeași cantitate îndeplinește 52 de procente din necesarul zilnic. Realizați un amestec din semințe nesărate și caise uscate pentru a obține o gustare nutritivă, ușor de purtat în deplasări și bogată în fier. O ceașcă de caise uscate conține 7,5 miligrame de fier – aproape sută la sută din cantitatea zilnică recomandată pentru bărbați și 42 la sută din cea recomandată pentru femeile între 19 și 50 de ani.
Consumați de circa 2 ori pe săptămână carne roșie slabă, fără prea multă grăsime. Carnea slabă de vită mențin redus aportul de grăsime și colesterol, în timp ce furnizează o doză sănătoasă de fier hem. O friptură de mușchi fraged de vită hrănită cu iarbă poate conține chiar 3,32 miligrame din acest mineral, îndeplinind 41 la sută din doza zilnică recomandată (DZR) pentru bărbați și 18 la sută din DZR pentru femeile până în 50 de ani. O porție de 90 de grame de alte tipuri de carne de vită, precum cea din partea superioară a șoldului sau o parte de vrăbioară și o bucată de mușchi, furnizează aproximativ 2,75-2,77 miligrame de fier. Limitați consumul de carne roșie la două porții a câte 90 de grame pe săptămână pentru a menține scăzut riscul de cancer și boli de inimă.

Tratament naturist cu 20 ml zilnic Bitter. GRIJA TA PENTRU SĂNĂTATE! EXTRACT DE PLANTE MEDICINALE pentru slabire, digestie, sanatatea ficatului, scaderea trigliceridelor si a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, intarirea sistemului imunitar.
CURA de 2 săptămâni TRATAMENT NATURIST cu plante medicinale: Anghinare, Păpădie, Fenicul, Coada șoricelului și VITAMINE.
BITTER BIO fără alcool, fără zahăr, PUR, 250 ml.
20 ml zilnic pentru slăbire, digestie, sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, scăderea uereei și creatininei. Produs HERBARIA GERMANIA. Citiți mai multe informații despre aceste plante medicinale și mod de utilizare.

Scrie un raspuns: