Ametelile in timpul sarcinii

Amețelile în timpul sarcinii sunt destul de des întâlnite. Foarte multe gravide se plâng de amețeli în sarcina sau de senzația de leșin în special în trimestrul al doilea de sarcină. De altfel, amețelile chiar fac parte dintre simptomele de sarcină și sunt normale într-o oarecare măsură.

Una dintre explicațiile amețelilor este aceea ca tensiunea arteriala scade de multe ori în timpul celui de-al doilea trimestru și asta pentru ca uterul apasă pe vasele de sânge majore. Volumul de sânge creste în organismul femeii însărcinate cu circa 40% iar alimentarea cu sânge a întregului organism este mult mai dificila, efortul depus de acesta este unul sporit. Uneori sângele se poate aduna în partea de jos a corpului, lăsând temporar partea de sus și implicit creierul mai slab oxigenate. Oricum ar fi, dacă aveți des amețeli în sarcină nu uitați să amintiți acest lucru la controlul periodic și să urmați sfaturile medicului ginecolog. Dacă aveți stări de leșin și chiar leșinați în sarcina mergeți cât mai degrabă la medicul ginecolog.

Pentru a evita amețelile în timpul sarcinii este recomandat sa nu faceți miscari bruste, sau nu vă mișcați poziția brusc. Spre exemplu, atunci când ați stat mult timp întinsă în pat sau pe scaun la birou nu încercați să vă ridicați brusc. Este mai bine să aveți mișcări lente. Faceți totul cu răbdare. Dimineața când vă treziți mai stați un timp întinsă și apoi ridicați-vă ușor, fără mișcări bruște. Nu stați întinsă pe spate atunci când sarcina este deja avansată. Uterul mărit apasă pe vasele sanguine și reduce circulația atât spre făt, cât și spre organele tale, inclusiv creier, ceea ce conduce la aparițtia amețelii. Bebelușului din burtică poate sa apese pe vena cavă (o venă mare care transportă sângele din partea inferioara a corpului către inima). Este recomandată poziția pe stânga, inclusiv pentru somn.

Un alt sfat in timpul sarcinii este sa purtati haine largi si confortabile, care nu stanjenesc circulatia sangelui.

Un alt sfat pentru a evita ametelile din timpul sarcinii este sa nu faceti bai fierbinti (nici dusuri fierbinti si nici cada). In nici un caz nu va spalati pe cap stand mult timp cu capul in jos pentru ca riscati sa perturbati circulatia normala a sangelui.

Aveti grija ca in toata perioada sarcinii sa fiti hidratata. Este bine sa va formati un obicei din a avea tot timpul in poseta o sticla de jumatate de litru de apa plata. Hidratatrea inseamna in mare masura apa si sucuri naturale diluate cu apa (altfel pot creste glicemia prea mult). Evitati ceaiurile, bauturile acidulate, toate “ispitele” dulci si carbogazoase din comert. Alcoolul este, avident, exclus din dieta gravidei!

O idee buna pentru a evita ametelile si starile de lesin in sarcina este sa luati gustari dese in timpul zilei (la 2-3 ore). Atenție, nu încurajăm consumul prea mare de alimente ci gustările care să prevină scăderea nivelului glicemiei.

Multe femei au amețeli în timpul sarcinii și pentru că nu pot mânca, vomită des și se simt slăbite din acest motiv.

POSIBILĂ ANEMIE

Este bine de urmărit ca amețelile din timpul sarcinii să nu fie cumva un semn al anemiei. În cazul în care amețelile se produc cu o frecvență destul de mare (aproape zilnic sau de mai mult de două ori pe săptămâna) vă recomandam să consultați medicul specialist sau la următoarea vizită la medicul ginecolog să nu uitați sa menționați acest aspect al dezvoltării sarcinii. Este foarte posibil ca doctorul dvs să vă recomande un complex de vitamine, suplimentare cu acid folic, fier si vitamina C (fierul se asimilează mai bine în asociere cu vitamina C). Nu luați suplimente alimentare fără a face analize și fără consultarea medicului. Anemia apare de cele mai multe ori în cel de-al doilea trimestru de sarcina și este întâlnită la un procent destul de mare de gravide.

Fierul obținut în mod natural din suplimente naturiste precum Herbaria Blutquick sunt ușor de absorbit de organism. Cu vitamina C, B12 și multe alte vitamine.
Fierul obținut în mod natural din suplimente naturiste precum Herbaria Blutquick este ușor de absorbit de organism. Cu vitaminele C și B12. Produs în Germania, recomandat și pentru copii și femei însărcinate. BIO. Este disponibil în site proDietaBIO.ro cu livrare rapidă.

Ce facem când simțim că amețim în sarcină?

Un prim sfat este sa va așezați imediat cât mai comod și să dați un telefon pentru a cere ajutor unui apropiat. Oricum, în timpul sarcinii trebuie să țineți telefonul mobil aproape de dvs tot timpul. Deschideți geamurile pentru a primi aer curat și proaspăt în camera și respirați adânc. Astfel vă veți oxigena creierul și vă veți reveni ușor. Beți un pahar de apă cu lamâie sau suc de portocale proaspăt. Nu uitați sa contactați imediat medicul în cazul în care aveți amețeli persistente sau amețeli însoțite de vedere încețoșată, dureri de cap sau palpitații.

Alimente care vă dau energie dimineața, dar fără cofeină!

Încercați să vă energizați, dar natural și simplu, fără cofeină. Spre exemplu lapte cald amestecat cu roșcove crează o ciocolată delicioasă. Roșcovele (carob) înlocuiesc cacao dar nu au deloc cofeină. Au gust delicios.

Pudra de roșcove conferă energie dar fără cofeină. Este alternativa perfectă la cacao. Alegeți varianta BIO în magazinul online cu livrare rapidă și mii de produse naturiste www.proDietaBio.ro
Pudra de roșcove conferă energie dar fără cofeină. Este alternativa perfectă la cacao. Alegeți varianta BIO în magazinul online cu livrare rapidă și mii de produse naturiste www.proDietaBio.ro

Scrie un raspuns: