Alergiile alimentare sau sensibilitatea la gluten, soia, lactate și ouă sunt relativ obișnuite și pot complica planificarea meselor. Citirea etichetelor și listei de ingrediente de pe produsele alimentare este crucială pentru evitarea oricăror urme din alimentele pe care încercați să le eliminați.

Glutenul, o proteină prezentă în grâu și în alte cereale, nu se găsește doar în sursele evidente, precum pâinea, pastele, produsele de patiserie și cerealele pentru mic dejun, ci și în sosul de soia, în puiul marinat și în fulgii de ovăz cu gluten adăugat. Soia, lactatele și ouăle sunt adesea utilizate ca ingrediente în multe alimente procesate. Cheia menținerii unei diete fără gluten, soia, lactate și ouă este consumul de alimente integrale neprocesate. Iată câteva alimente recomandate pentru persoanele care au alergii alimentare și sensibilitate la gluten.
Legumele nu au gluten
Legumele, precum roșiile, varza, ciupercile și conopida, sunt surse bune de hrană deoarece sunt pline de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Nicio legumă nu conține gluten, ouă, lactate și soia. Stați departe de legumele aromatizate sau în sos, pentru a evita aceste ingrediente indezirabile. De asemenea, sursele vegetale cu amidon, precum cartofii, cartofii dulci și porumbul, reprezintă o sursă semnificativă de carbohidrați. Evitați cartofii prăjiți congelați deoarece pot conține urme de grâu, gluten, ouă sau lactate.

Fructele nu au gluten
Fructele sunt un aliment sigur dacă doriți să evitați glutenul, soia, lactatele și ouăle. Alegeți cât mai des posibil fructe proaspete. Fructele congelate și la conservă pot fi și ele o opțiune convenabilă, însă citiți cu atenție eticheta pentru a vă asigura că nu conțin niciunul dintre ingredientele de care trebuie să stați departe.
Orezul nu are gluten
Orezul este o sursă bună de carbohidrați fără gluten. Puteți alege orez alb, brun, Basmati sau orez sălbatic. Evitați orezul aromatizat deoarece poate conține gluten sau alte ingrediente pe care trebuie să le evitați. În schimb, preparați propriul orez și condimentați-l cu mirodenii sigure, ca sare, piper, ierburi aromatice și condimente picante.
Carnea roșie, carnea de pui și peștele sunt alimente fără gluten
Carnea roșie, carnea de pui și peștele sunt surse excelente de proteine și nu conțin gluten, ouă, lactate sau soia. Utilizați aceste alimente bogate în proteine la majoritatea meselor pentru a adăuga suficiente proteine în dietă. Cumpărați-le în variantă proaspătă ori de câte ori este posibil. Evitați orice variantă marinată, condimentată, cu pesmet sau în sos, pentru a nu consuma ingredientele pe care nu le puteți tolera.
Uleiul de măsline, cocos. Uleiul vegetal în general nu are gluten
Uleiul de măsline sau orice ulei vegetal este sigur pentru o dietă fără gluten, soia, lactate și ouă. Folosiți aceste uleiuri la gătirea legumelor și alimentelor cu proteine. De asemenea, puteți utiliza ulei de măsline extravirgin în amestec cu oțetul fără gluten preferat pentru prepararea legumelor și salatelor.

Nuci și semințe, recomandate în dieta fără gluten
Nucile și semințele pot fi un bonus minunat în dietă dacă nu aveți alergii sau intoleranțe la nuci. Alegeți nuci și semințe naturale sau crude și evitați-le pe cele asezonate deoarece pot fi contaminate cu gluten sau alte ingrediente nepotrivite pentru dumneavoastră. Nucile și semințele, ca migdalele, nucile, nucile macadamia și semințele de floarea soarelui, pot fi adăugate în mâncare pentru a crește aportul de proteine și grăsimi sănătoase sau pot fi consumate ca atare, fiind o gustare sățioasă.
