Alergia la laptele de vacă

Alergia la laptele de vacă este o reacție de hipersensibilitate de tip imun produsă de proteinele laptelui de vacă. Alergia la proteinele laptelui de vacă reprezintă aproximativ un sfert din totalul alergiilor alimentare. 

Alergia la laptele de vacă.
Alergia la laptele de vacă este o afecțiune des întâlnită.

Analiza comparativă a statisticilor privind alergiile alimentare arată că există diferenţe de la o ţară la alta. Cu toate acestea, alimentele incriminate cel mai frecvent la copii sunt laptele de vacă, peştele, soia, alunele şi fructele de mare, spre deosebire de adulți la care cel mai adesea incriminate sunt fructele, legumele şi melcii.

Deși este considerat un aliment de bază în alimentația noastră, laptele de vacă reprezintă totuși o cauză comună a alergiilor alimentare la copii şi poate determina simptome variate, cum ar fi eczemele, colicile, astmul, diareea, voma şi malabsorbţia substanţelor nutritive.

Incidenţa afecţiunilor gastroenterologice la copil a crescut semnificativ în ultimii ani, aspect demonstrat de 12.28% cazuri din numărul anual total de internări în anul 2006 şi 21.86% valoare atinsă în anul 2010. În cazul copiilor ce manifestă această alergie cu simptome minore, de multe ori neglijate de părinți, creșterea poate fi mai lentă. Insuficienţa aportului proteic şi energetic datorate malabsorbţiei intestinale, încă din primul an de viaţă, are repercusiuni importante asupra dezvoltării ulterioare a copilului.

Cercetările menționate în literatura de specialitate arată că aproape jumătate dintre cazurile cu reflux gastro-esofagian (RGE) la sugari sunt asociate cu alergia la laptele de vacă. Refluxul gastroesofagian (RGE) şi alergia la lapte de vacă apar frecvent la sugari cu vârste sub 1 an. În ultimii ani, relaţia dintre aceste 2 entităţi a fost investigată concluzionându-se că la jumătate din cazurile de RGE la copiii de sub 1 an, există o asociere cu alergia la laptele de vacă. Într-o proporţie mare de cazuri, RGE nu este numai asociat cu alergia la laptele de vacă dar, mai mult, este indus de aceasta.

Făină specială pentru aluat de pizza fără gluten. Prepară și rețete de casă de prăjituri și torturi cu blat pufos fără gluten. Făina specială poate fi livrată rapid de la www.proDietaMagazin.ro
Făină specială pentru aluat de pizza fără gluten. Prepară și rețete de casă de prăjituri și torturi cu blat pufos fără gluten. Făina specială poate fi livrată rapid de la www.proDietaMagazin.ro/fara-gluten

Alergenul responsabil pentru acest tip de alergie este beta-lactoglobulina, o proteină care face parte din zerul de lapte. Mulţi copii (şi adulţi) au în sânge anticorpi împotriva proteinei din lapte. Bebeluşii pot deveni sensibili la proteina din lapte prin intermediul laptelui mamei dacă alimentația acesteia se bazează pe lapte de vacă şi produse lactate. De multe ori, medicii recomandă proaspetelor mămici să evite produsele lactate, tocmai pentru a nu provoca alergii sau colici bebelușilor. Cu toate că majoritatea copiilor dezvoltă “toleranţă” la laptele de vacă la vârsta de aproximativ un an, mucoasa intestinului continuă să prezinte anomalii. Excluderea laptelui de vacă din regimul alimentar poate rezolva problema.

În cazul în care credeți că bebelușul dvs are alergie la lapte de vacă, este bine să consultați medicul. Există proceduri prin care poate fi identificată această problemă de sănătate, urmând ca, în funcție de rezultate, să luați o decizie pentru înlăturarea simptomelor și tratament.

ALEGE NATURAL, fără clor! Scutecele MOLTEX sunt produse în mod exclusiv în Germania. Vizibil uscat: absorbant cu trei straturi pentru o asimilare mai rapidă a lichidului.
ALEGE NATURAL, fără clor! Scutecele MOLTEX sunt produse în mod exclusiv în Germania. Vizibil uscat: absorbant cu trei straturi pentru o asimilare mai rapidă a lichidului. Extractele din frunzele de ceai adăugate înlătură mirosurile. Scutecele sunt disponibile pentru livrare rapidă cu plata la curier în site www.proDietaBio.ro

Alergia la laptele de vacă apare atunci când sistemul imunitar al copilului consideră în mod eronat că proteina din lapte este periculoasă și încearcă să lupte împotriva ei. Sugarul prezintă o imaturitate fiziologica a sistemului imunitar la nivelul tubului digestiv și de aceea se declanșează o reacție alergică care justifică agitația și iritabilitatea copilului, deranjamentul stomacal și alte simptome. De obicei, alergia la lapte dispare de la sine până la vârsta de 3-5 ani, dar un procent mic de copii nu scapă nici la vârsta adultă de această alergie.

Medicii pediatri au în general aceste recomandări: alăptarea sugarilor până la vârsta de 6 luni după care să continue în paralel cu diversificarea (cu excluderea din alimentația mamei a laptelui de vacă), introducerea formulelor hipoalergenice la copiii diagnosticați cu intoleranță la proteinele din laptele de vacă și evitarea laptelui de capră, oaie, bivoliță, deoarece exista o similitudine ridicată cu laptele de vacă. La copiii alergici, sunt recomandate formulele de lapte complet hidrolizate.

Unele studii sugerează faptul că alăptarea exclusivă în primele 4-6 luni din viaţa bebeluşului, în locul administrării de lapte formulă pe bază de lapte de vacă, poate preveni apariţia alergiei la lapte. De fapt, copiii care sunt alăptați pentru mai mult timp au șanse mai mici să dezvolte orice fel de alergie, spre deosebire de cei alimentați cu lapte praf.

Alergia la laptele de vacă nu este acelaşi lucru cu intoleranţa la lactoză, altă cauză comună a deranjamentelor gastrointestinale la copii. Bebeluşii şi copii mici produc enzima lactază, care poate digera lactoza. Producerea acestei enzime scade simţitor după înţărcare, iar la adulţii din majoritatea raselor (cu excepţia populaţiilor vest-caucaziene) este inexistentă. Dacă un individ cu “deficienţă” de lactază bea lapte de vacă, lactoza nu se digeră şi ajunge în colon, provocând diaree, balonare şi disconfort abdominal. Intoleranţa la lactoză este o cauză comună a durerilor abdominale “inexplicabile” la copii.

Băutură vegetală tip LAPTE de migdale cu calciu marin adăugat. Este o sursă de calciu pentru toate persoanele care doresc să evite lactoza, fără a renunța la delicioasa băutură.
Băutură vegetală tip LAPTE de migdale cu calciu marin adăugat. Este o sursă de calciu pentru toate persoanele care doresc să evite lactoza, fără a renunța la delicioasa băutură. ZECI DE SORTIMENTE de băutură vegetală tip LAPTE din alune de pădure, susan, chia, caju, castane, cocos, quinoa și multe altele sunt disponibile în site naturist cu livrare rapidă și plata la curier www.proDietaBio.ro

Scrie un raspuns: