Legumele crescute in apa (fara sol). Argumente pro si contra agricultura hidroponica.

Agricultura hidroponică este mai prezentă în viața noastră decât am putea crede.

Dacă ați fost des la supermarket ați întâlnit și salată curată și proaspătă în luna decembrie, morcovi fără pic de pământ în orice sezon al anului, ridichii impecabile, spanac verde oricând. Este posibil ca multe dintre legumele și fructele noastre să nu fi cunoscut solul ori soarele niciodată dar să fie pline de vitamine și proaspete în orice anotimp. Cum așa?

Agricultura hidroponica. Legume si verdeturi crescute in apa.
Agricultura hidroponică. Legume și verdețuri crescute în apă.

Agricultura hidroponică este un tip de agricultură de înaltă tehnologie. În loc să se aștepte momentul potrivit din an pentru plantarea seminței în pământ, adăugarea fertilizatorului, având speranța că va fi suficientă ploaie (dar nu prea multă), să existe grija dăunătorilor, bolilor și/sau insectelor care pot amenința cultura, plantele hidroponice sunt crescute și hrănite în interior, sub lumini speciale ce le încurajează dezvoltarea într-un mediu steril care păstrează apa și nutrienții aproape de rădăcinile plantei, având temperatura și umiditatea controlate.

Care sunt argumentele pro și contra agriculturii hidroponice?

În cazul culturilor hidroponice, plantele nu constituie ținta ravagiilor imprevizibile ale naturii și astfel se înregistrează mult mai puține pierderi. Agricultorii nu se mai îngrijorează în privința secetei și furtunilor cu grindină. De asemenea, au nevoie de mai puține pesticide, erbicide, fungicide și așa mai departe.
Având în vedere că pot controla artificial lungimea zilei și temperatura aerului, fermierii ce practică agricultura hidroponică nu mai au nicio constrângere legată de anotimpuri. Dacă vor, pot crește roșii în ianuarie și spanac în iulie. În schimb, aceștia trebuie să plătească facturile utilităților în loc să beneficieze gratuit de lumină solară și apă.
Legumele crescute hidroponic pot fi cultivate aproape oriunde. Aceasta înseamnă că locuitorii din Alaska se pot bucura de salată verde locală proaspătă, în loc să plătească pentru transportul ei cu avionul. Mulți susțin faptul că agricultura hidroponică este o formă de agricultură mai sustenabilă deoarece consumă mai puțină apă, mai puțin spațiu și mai puțină energie.
BIO. Faptul că legumele crescute hidroponic nu au niciun contact cu solul înseamnă că nu trebuie să ne îngrijorăm în privința absorbției de metale grele din pământ sau contaminării cu bacterii cauzatoare de boli ce pot exista în fertilizatorii naturali. Pe de altă parte, am rata și potențialele beneficii ale organismelor crescute la sol.

Legumele crescute hidroponic au mai același gust ca și cele crescute la sol?

Multe persoane susțin că dincolo de avantajele evidente, luarea unei plante din natură elimină o parte din aroma naturală a acesteia. Iar la nivel intuitiv, au dreptate. Cum poate ceva crescut sub lumina fluorescentă a unui bec, într-un mediu lipsit de sol, să aibă aceeași aromă ca o plantă scăldată în lumina naturală a soarelui, cu rădăcinile micuțe răsfirate în pământ?

Poate ați gustat însă salată verde crescută hidroponic care a fost la fel de aromată ca salata crescută în propria grădină. Totuși, una dintre plăcerile consumului de morcovi proaspăt culeși din grădină este aceea că, deși au fost curățați bine, aceștia rețin gustul de pământ al solului, iar acesta ar fi greu de imitat în cultura hidroponică.

Fructe si legume din agricultura hidroponica
Fructe si legume din agricultura hidroponica.

Pentru unele legume, soiul specific poate avea o mai mare influență asupra aromei decât faptul de a fi crescute în pământ sau într-un mediu hidroponic. În ceea ce privește frumoasele roșii crescute în ciorchine, noile tipuri de tomate crescute hidroponic au început să le întreacă la gust la testele în care subiecții nu pot vedea ceea ce mânâncă. Până la urmă, atunci când nu trebuie să creșteți soiuri care să fie rezistente la secetă sau alte daune, puteți crește soiuri mai aromate. De asemenea, faptul că puteți controla amestecul de nutrienți în care cresc, mai ales de minerale, poate îmbunătăți aroma legumelor crescute hidroponic.

Au aceași valoare nutrițională?

Garnituri gata preparate cu ingrediente BIO și legume deshidratate. Totul este rapid, integral natural și BIO. Livrare rapidă din magazinul online proDietaMagazin.ro
SE POATE GĂTI RAPID, SĂNĂTOS ȘI DIETETIC! Garnituri gata preparate cu ingrediente BIO și legume deshidratate. Totul este rapid, integral natural și BIO. Și cu foarte puține calorii. Livrare rapidă din magazinul online proDietaBio.ro

Totodată, este imposibil să generalizăm faptul că legumele crescute hidroponic sunt mai mult sau mai puțin nutritive decât cele crescute convențional. Iarăși, acest lucru va depinde, pe de o parte, de soiurile cultivate. Iar pe de altă parte, va depinde de mediul în care sunt cultivate. Crescând concentrația de nutrienți în mediul hidroponic, puteți crește conținutul de nutrienți din legumă.

Convențional sau hidroponic, o mare parte dintre acei nutrienți vor începe să se piardă odată ce produsul este recoltat. S-a mai spus asta despre produsele organice și se aplică la fel de mult și în cazul celor hidroponice: Prospețimea produsului poate avea un impact mai mare asupra calității nutrienților săi decât modul în care a fost crescut. Salata verde sau roșiile de la un furnizor hidroponic local ar putea fi mai nutritive decât produsele convenționale sau organice care au fost transportate timp de o săptămână, pentru simplul fapt că, prin învechire se pierd și vitaminele prețioase. Oricum, în acele legume încă au rămas suficiente substanțe nutritive. Cea mai bună cale de a maximiza valoarea nutritivă dobândită din legume este să consumați cât mai multe. Dacă găsiți legume cultivate hidroponic care sunt mai proaspete, mai ieftine sau mai atrăgătoare, nu aveți niciun motiv să nu beneficiați de ele!

1 comentariu

Scrie un raspuns: