Acrilamida ce este? Pericolul prăjelilor

Acrilamida este un produs chimic care se formează în mod natural în produsele alimentare cu amidon în timpul gătitului la temperaturi ridicate, incluzând prăjirea, coacerea, prăjirea și, de asemenea, prelucrarea industrială la + 120 ° C și umiditate scăzută.

Acrilamida este o substanţă potenţial toxică și nocivă pentru sănătate. Acrilamida se formează în mod natural atunci când alimentele care conțin amidon sunt prăjite sau coapte. Cartofii prăjiți pai, biscuiții, fursecurile, pâinea prăjită, caramelul, carnea prăjită, chipsurile, cerealele glazurate, papanașii, gogoșile, fast-food-ul – toate conțin acrilamidă. Formula chimică a acrilamidei este C 3 H 5 NO, iar greutatea moleculară este de 71,08 g / mol.

Acrilamida este o substanţă potenţial toxică și nocivă pentru sănătate. Știm că nu sunt cartofii prăjiți, dar de ce? Acrilamida se regăsește în cartofii prăjiți, în papanași, gogoși, pâine toast.
Știm că nu sunt cartofii prăjiți, dar de ce? Acrilamida se regăsește în cartofii prăjiți, în papanași, gogoși, pâine toast.

Prăjirea sau coacerea cerealelor și cartofilor provoacă formarea unei cruste maronii bogată în acrilamide. Comunitatea științifică a intrat într-o ″alarmă″ la nivel mondial după ce cercetătorii au descoperit că multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm zilnic conțin acrilamide – compuși potențial cauzatori de cancer.

Principalul proces chimic care provoacă acest lucru este cunoscut sub numele de Reacția Maillard. Este aceeași reacție în care alimentele se „rumenesc” și își afectează gustul. Acrilamida se formează din zaharuri și aminoacizi (în principal asparagină) care sunt prezente în mod natural în multe alimente. Acrilamida se găsește în produse precum chips-uri, cartofi prăjiți, pâine, biscuiți și cafea. Acrilamida are, de asemenea, multe utilizări industriale nealimentare și este prezentă în fumul de tutun.

Acrilamida se formează în alimente coapte, prăjite sau la grătar. Nu se formează în alimente gătite la aburi, fierte sau sauté. Gătirea pe bază de apă previne rumenirea sau arderea prin care se formează compușii nocivi. Prăjirea exagerată duce la cele mai înalte niveluri de acrilamidă. Alimentele în care se află cea mai mare concentrație de acrilamide sunt: carne de fast-food, chips-uri de cartofi, cartofi prăjiți, pâine prăjită, cereale pentru micul dejun glazurate cu caramel, zahăr caramelizat.

Poliacrilamida și copolimerii de acrilamidă sunt folosiți în multe procese industriale, cum ar fi producția de hârtie, coloranți și materiale plastice și în tratarea apei potabile, inclusiv canalizare. Acrilamidele se regăsesc și în ambalajele produselor alimentare precum și în unii adezivi. Deși acrilamidele erau cunoscute în domeniul industrial, descoperirea lor în alimente acum 10 ani a condus la atenționarea populației asupra faptului că mâncarea prăjită nu este sănătoasă din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al toxicității.

SUPER SLIM MIX este un produs 100% natural si organic ce conține: proteine de canepa, chlorella, spirulina. Alege și cura DETOX de la DIET FOOD.
SUPER SLIM MIX este un produs 100% natural si organic ce conține: proteine de canepa, chlorella, spirulina. Alege și cura DETOX de la DIET FOOD. www.ProDietaMagazin.ro cu livrare rapidă și transport gratuit în funcție de comandă.

Acrilamida este prezentă în cantităţi mici în mod natural în alimente crude, negătite, dar pentru ca această substanţă să prezinte riscul de a fi toxică sau de a produce cancer, ea trebui să fie prezentă în alimente în cantităţi mult mai mari iar aceste cantităţi nu pot apărea decât atunci când aceste alimente sunt prăjite sau coapte până când ajung să aibă o coajă aurie sau, mai rău, maronie.

Nu numai alimentele gătite ne pot expune la cantităţi mari de acrilamidă. Sunt şi alte surse nealimentare care ne expun la această substanţă. Este vorba despre fumul de ţigară şi despre cosmetice. Acrilamida este eliberată în aer în timpul multor procese de fabricaţie, precum producerea hârtiei, asfaltului, petrolului, filmului fotografic, adezivilor de constructie, lacurilor şi vopselelor.

Acrilamida este în mod curent clasificată ca făcând parte din Grupul B2, ce conține cancerigeni umani probabili. Cercetările arată că acrilamida este o neurotoxină care poate leza funcționarea sistemului nervos. (Este posibil să realizeze această leziune întrerupând semnalul care este trimis de către oxidul nitric la debutul procesului de ardere nervoasă.)

Este cert că acrilamida poate fi neurotoxică și că e posibil să cauzeze cancer și de aceea în mod clar nu ne dorim să ne expunem în exces cantităţilor de acrilamidă provenite din orice sursă.

În alimentaţie, acrilamida se poate forma în două moduri de bază. O dată, acrilamida se poate forma când aminoacizii interacţionează cu zaharurile în prezenţa căldurii. Multe tipuri diferite de zaharuri şi multe tipuri diferite de aminoacizi pot interacţiona în acest fel. Totuşi, un anumit aminoacid, numit asparagină, are o tendinţă mult mai mare decât alţi aminoacizi de a interacţiona cu zaharurile şi de a forma acrilamida. În al doilea mod, acrilamida se poate forma fără prezenţa zaharurilor. Când grăsimile din alimente se oxidează, se pot forma molecule unice 3-carbon (incluzând acidul acrilic şi acroleină). În prezenţa căldurii, aceste molecule 3-carbon pot interacţiona cu asparagina pentru a forma acrilamida. Cel mai adesea se întâmplă ca mâncărurile prăjite să formeze acrilamida în acest mod.

Un exemplu simplu de formare a acrilamidei este dat de producerea convenţională a cipsurilor de cartofi. Cartofii cruzi conțin mici cantităţi de aspargină. În timpul procesului de prăjire, uleiurile se pot oxida şi se pot converti în acroleină şi acid acrilic. Amidonul din cartof poate fi descompus în zaharuri. Acest amestec unic de substanţe poate interacţiona într-un mod care are ca rezultat formarea unor cantităţi neobişnuit de mari de acrilamidă. Cipsurile de cartofi pot conţine mai mult de 1000 de părţi pe bilion (ppb) de acrilamidă. Într-o pungă de cipsuri foarte mică, această cantitate ar reprezenta cam 28 de microorganisme de acrilamidă – o cantitate care este peste media totală de expunere la acrilamidă experimentată de către adulţii din USA şi cam 20% din maximul de aport sigur de acrilamidă din alimente, conform EPA (Environmental Protection Agency USA).

Psyllium și tărâțe de ovăz regăsim în site ProDietaMagazin.ro, tratament naturist pentru constipație și DETOX
Secretul slăbirii sănătoase în mod natural este dat de tărâțe și fibre. De ce? Acestea lucrează în doi pași: 1. se umflă în stomac și taie senzația de foame cu aport mic de calorii. 2. conțin fibre dietetice care tranzitează corpul atrăgând după sine și eliminând ușor grăsimile și toxinele. Psyllium și tărâțe de ovăz regăsim în site ProDietaMagazin.ro, citește mai mult despre tratament naturist pentru constipație și DETOX

Nu este o idee bună să avem un toaster – un prăjitor de pâine în casă și nici să alegem prea des pâinea prăjită la micul dejun! Este demonstrat că prăjirea sau coacerea pâinii duc la formarea de acrilamidă.

Odată ingerată, acrilamida poate fi detoxifiată din corp dacă este procesată de către sistemul enzimatic citocrom P450 şi convertită în glicidamide sau dacă este absorbită împreună cu molecula antioxidantă ce conţine sulf, numită glutation. Căile noastre metabolice ne pot ajuta să detoxifiem acrilamida şi cu toate acestea noi trebuie ne asigurăm că nu ne riscăm sănătatea prin expunerea în exces la această substanţă. Avem capacitatea de detoxifiere însă și noi trebuie să avem grijă să introducem glutation în rezervele noastre metabolice. Cu alte cuvinte, trebuie să consumăm multe alimente ce conţin sulf (precum ceapa, usturoiul şi legumele crucifere) şi în special alimentele care conţin cantităţi semnificative de cisteină amino acidă. (Cisteina este unul din componentele cheie ale glutationului.) Legumele crucifere precum broccoli şi varza de Bruxeles, ceapa, usturoiul şi ardeiul roşu sunt vegetale ce ne pot aduce cantităţi mai mari decât media din acest amino acid. Carnea de pasăre, iaurtul şi ouăle sunt alimente animale care conţin concentraţii bune de cisteină.

Alimentele cu cel mai mare risc de expunere la acrilamidă se împart în trei categorii de bază: (1) alimente prăjite, procesate precum cartofii prăjiţi şi cipsurile; (2) aperitivele coapte ce conţin grâu şi zahăr, incluzând fusecurile şi biscuiţii; şi (3) alimente procesate care implică cereale prăjite, incluzând pâinea de cereale prăjită şi înlocuitorii de cafea pe bază de cereale. Boabele de cafea prăjite (şi ciocolata făcută din ele), unele amestecuri deshidratate de supă şi unele măsline negre conservate pot de asemenea fi incluse în aceasta categorie cu risc mai mare în ceea ce priveşte expunerea la acrilamidă.

Sănătatea Ficatului înseamnă și: DETOXIFIERE, scăderea colesterolului, diminuarea trigliceridelor și regenerare. Anghinarea suc și Sfecla Roșie suc prezintă cea mai mare încredere în rândul consumatorilor. În loc de a consuma capsule, aceștia aleg suc, practic extract lichid prin presarea la rece a plantelor din culturi curate, certificate ecologic. Produsele Alnavit și Voelkel Germania sunt disponibile și în România cu livrare rapidă și plata la curier (numai 10 lei transportul): www.proDietaBio.ro

Dacă doriţi să micşoraţi expunerea la acrilamidă din alimentaţie, va trebui să restricţionaţi consumul de alimente mai sus menţionate pentru a vă menţine sub nivelul dozei de referinţă EPA minime de siguranţă de 2 microorganisme pe kilogram de greutate corporală (sau 140 microorganisme pentru o persoană ce cântăreşte 68 de kilograme). Cu un aport sănătos de legume crucifere ca brocoli şi varza de Bruxeles, precum şi ceapa, usturoiul, ardeiul roşu şi alte alimente, putem de asemenea ajuta corpul să detoxifieze o parte din acrilamida consumată, furnizându-i sistemului nostru natural de detoxifiere o cantitate mai bună de cisteină amino acidă care poate ajuta la construirea de rezerve de glutation şi la neutralizarea acrilamidei nedorite.

Cisteina este o componentă importantă a glutationului, carnitinei şi imunoglobulinei. Metionina, care conţine sulf, este de asemenea un aminoacid important. Taurina este un aminoacid esential cu rol important asupra celulelor şi efecte benefice asupra persoanele care practică sporturi solicitante sau vegetarienilor. Această combinaţie de aminoacizi – glutamină, metionină, cisteină și taurină – susţine sistemul imunitar şi regenerarea celulară.

1 comentariu

Scrie un raspuns: