Ce este acidul lactic? Lactofermentarea. Ce sunt probioticele?

Ce sunt probioticele, ce este acidul lactic și ce reprezintă alimentelele lactofermentate? Produsele fermentate sunt probiotice, adică sunt alimentele care au trecut printr-un proces de lactofermentație în care bacteriile naturale se hrănesc cu zahărul și amidonul din alimentele respective, rezultând acidul lactic. Acest proces ajută la conservarea alimentelor și generează enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grași Omega-3 și tulpini de probiotice benefice sănătății.

Ce sunt probioticele? Ce sunt fructele și legumele lactofermentate. Beneficii pentru sănătate.
Ce este acidul lactic? Lactofermentarea. Ce sunt probioticele? Ce sunt fructele și legumele lactofermentate. Beneficii pentru sănătate.

Lactofermentația nu se referă strict la produse din lapte, ci la fermentație.  Acidul lactic rezultat determină scăderea pH-ului mediului, având drept consecinţă directă inhibarea creşterii microorganismelor patogene şi de alterare.
Dezvoltarea lactobacililor măreşte digestibilitatea vegetalelor şi conduce la creşterea conţinutului de vitamine. Aceste microorganisme produc numeroase substanţe benefice sănătății, precum antibiotice şi substanţe anti cancer. Acidul lactic rezultat realizează conservarea materiilor prime, dar mai ales promovează dezvoltarea florei bacteriene bune în intestin. 

Studiile au demonstrat că fermentația naturală a alimentelor le conservă nutrienții și transformă mâncarea într-o formă mai digerabilă. Având în vedere acest lucru, precum și lanțurile de probiotice rezultate în urma procesului de fermentație, s-ar putea explica legătura dintre consumul alimentelor fermentate, îmbunătățirea digestiei și longevitate.

Băutura kombucha se găsește și în România (de obicei de import UE Germania) în magazine tip Plafar precum www.proDietaBio.ro la preț de 12 sau 14 lei în sticlă brună de 330 ml.

Kombucha sortimente, rețeta clasică dar și în amestec cu plante medicinale, lime, ghimbir, sfeclă roșie, vișine, mentă. Preț mic în magazin online proDietaNaturala.ro
Kombucha sortimente, REȚETA CLASICĂ dar și în amestec delicios cu plante medicinale, lime, ghimbir, sfeclă roșie, vișine, mentă. Preț mic în magazin online proDietaBio.ro

De-a lungul secolelor, în întreaga lume s-au consumat alimente fermentate, de la varza murată (Sauerkraut) din Germania, până la kombucha și Kimichi din Coreea și multe altele între cele două. Studiile au demonstrat legătura dintre alimentele bogate în probiotice și starea generală bună de sănătate. Din păcate, odată cu avansarea tehnologiei și a modului de preparare a mâncării, aceste alimente tradiționale au dispărut, în mare parte, din societatea noastră.

Mâncarea de tip fast-food sau cea pasteurizată din supermarketuri este blamată nu numai datorită caloriilor, dar mai ales datorită lipsei de enzime și de probiotice!

Cantitatea de probiotice și de enzime prezente într-o dietă obișnuită a scăzut simțitor de-a lungul ultimilor zeci de ani, când laptele pasteurizat l-a înlocuit pe cel crud, iaurtul pasteurizat l-a înlocuit pe cel preparat în casă, murăturile în oțet și varza murată au înlocuit versiunile tradiționale produse prin lactofermentație… iar lista continuă.

În locul alimentelor bogate în nutrienți, enzime și probiotice pe care probabil le consumau bunicii noștri, dieta obișnuită de astăzi constă în principal în alimente bogate în zahăr și produse „moarte” create în laboratoare care nu au alt obiectiv decât profitul rapid. Este bine să ne reîntoarcem la modul natural de a ne hrăni. Putem face iaurt de casă, kefir cu ferment propriu, murături sau zeamă de varză autentică!

Societățile tradiționale nu aveau conserve la borcane cu oțet sau supermarket-uri. De cele mai multe ori, produsele pe care le recoltau într-un anotimp trebuiau păstrate pentru anotimpurile următoare, iar supraviețuirea lor depindea de conservarea acestora. Din fericire, aveau o metodă simplă și eficientă de conservare: lactofermentația (lactofermentația nu implică folosirea produselor din lapte, ci se referă la fermentația acidul lactic, responsabil de crearea culturilor).

Prin fermentație, alimentele se conservă cu ajutorul bacteriilor sănătoase. În cadrul unui proces care pare aproape magic, dar ușor de explicat cu ajutorul științei, ce își are totuși rădăcinile într-o istorie îndepărtată, nu doar că fermentația conservă alimentele, dar le și transformă în suplimente cu probiotice și le crește caracterul digerabil, precum și conținutul de vitamine! Nu este de mirare că întâlnim alimente fermentate în culturile tradiționale din toată lumea!

Haideți să ne plimbăm prin lume, să vedem cât de apreciate sunt probioticele, alimentele lactofermentate!

În funcţie de ţară, materiile prime utilizate preferenţial sunt diferite: în Marea Britanie – ceapa; în România – castraveţii, gogonelele, gogoșarii și varza; în Germania şi Franţa – varza; în sudul Europei – măslinele şi castraveţii cornişon; în Rusia şi Polonia – tomatele verzi, ardeii şi salata. În Japonia, China şi Coreea se prepară murături din varză, napi, vinete, castraveţi, ceapă, morcovi. Nici o masă japoneză tradiţională nu este completă fără o porţie de legume murate. Fermentaţia lactică a fructelor, deşi mai puţin cunoscută, este totuşi întâlnită în multe culturi tradiţionale. Japonezii preţuiesc prunele murate, iar în India se fermentează fructe cu o serie de condimente pentru a obţine chutneys. În România se pun la murat pepeni verzi sau pere.

ALIMENTELE FERMENTATE SUNT O EXCELENTĂ SURSĂ DE PROBIOTICE

În vreme ce dietele strămoșilor noștri abundau de bacterii probiotice, ala noastre sunt deseori lipsite de ele. Având în vedere că tot mai multe cercetări arată importanța sănătății intestinelor, necesitatea consumului de alimente care să ajute în această privință devine mai evidentă. Produsele lactofermentate se află în topul listei alimentelor recomandate pentru sănătatea intestinelor. Peste 70% din sistemul nostru imunitar depinde de buna funcționare a intestinelor!

STUDII CARE ARATĂ BENEFICIILE PROBIOTICELOR PENTRU SĂNĂTATE

Suc de fructe tratament naturist special pentru tensiune arteriala bună.
La o persoană sănătoasă, tensiunea arterială are o valoare de aproximativ 120 până la 80 mmHG. Pentru a contracara fluctuațiile puternice, suferinzii pot lua suplimente naturiste precum sucul Rabenhorst Germania.Suc de fructe tratament naturist special pentru tensiune arteriala bună. Ingrediente 100% Naturale de la Rabenhorst Germania disponibil și în România www.proDietaBio.ro

De fapt, există studii recente care fac legătura dintre probioticele specifice și o largă varietate de beneficii pentru sănătate. De exemplu, Bifidobacteria a fost asociată cu diminuarea cazurilor de enterocolită necrozantă neonatală. Multe tulpini de probiotice au fost asociate în mod direct de reducerea crizelor generate de problemele digestive (inclusiv diareea). Lactobacillus plantarum a fost asociată cu reducerea inflamației de la nivelul intestinelor, creșterea numărului de bacterii din intestinul subțire în cazul copiilor, reducerea problemelor pentru cei ce suferă de sindromul colonului iritabil și are, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului imunitar pentru bolnavii de HIV.
În studiile pe animale, s-a dovedit că Lactobacillus acidophilus are un efect preventiv în problemele ce implică polipii, adenoamele și în cancerul de colon.

ALIMENTELE FERMENTATE AU O VALOARE NUTRIȚIONALĂ RIDICATĂ

Unul dintre motivele pentru care alimentele fermentate sunt minunate este acela că procesul de fermentație crește cantitatea anumitor nutrienți. De exemplu, varza murată prezintă un conținut ridicat de vitamina C. Alte produse tradiționale fermentate indică un mare salt în privința conținutului de vitamine. Un exemplu îl constituie fermentul obținut din seva plantelor, cunoscut sub numele de Pulque. În timpul procesului de fermentație, valorile tiaminei cresc de la 5, la 29, iar cele ale niacinei de la 54, la 515! Acestea fiind spuse, există evidențe clare că procesul de fermentație îmbogățește într-adevăr alimentele cu nutrienți în cantități mari.

Suc de coacăze, afine, Zinc, Vitamine C și D3.
Produsul IMMUN de la Rbenhaus Germania este recomandat pentru copii, adolescenți și adulți. Substanțele nutritive sunt mai ușor de absorbit din sucuri! Imunitatea bună poate fi obținută în mod natural și fără capsule de farmacie, ci cu suc de coacăze, afine, Zinc, Vitamine C și D3. Formula germană ROTBACKCHEN VITAL este aprobată pentru tratament naturist pentru 11 zile. Este disponibil cu livrare rapidă în site www.proDietaBio.ro.

ALIMENTELE FERMENTATE SUNT MAI UȘOR DE DIGERAT

Procesul de fermentație face mâncarea mai digestibilă prin descompunerea celulozei dificil de digerat din alimente. Acest lucru joacă un rol important în țările sărace unde diversificarea alimentației la copii mici începe cu terciul din cereale fermentate. Fără procesul de fermentație, organismul lor ar întâmpina probleme în privința asimilării unei cantități suficiente de energie din alimente. Deoarece atât de mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme digestive, prin fermentarea alimentelor putem oferi organismului nostru un avans în procesul de digestie, în timp ce hrănim, în același timp, bacteriile sănătoase din intestine.

Fred Breidt, cercetător la USDA’s Food Science Research Unit din cadrul Universității Statului North Carolina, a publicat o lucrare pe acest subiect, referindu-se în special la castraveții fermentați cu acid lactic. Acesta susține că „prezența și dezvoltarea celulelor vii ale bacteriilor acidolactice, responsabile de fermentarea murăturilor, brânzeturilor și a multor alte alimente, determină eliminarea destul de rapidă a bacteriei E. Coli, cu care se află într-un fel de competiție, ele producând și alte substanțe, în afară de acidul prezent în produsele fermentate. Bacteriile acidolactice sunt foarte eficiente în eliminarea altor bacterii și fac o treabă minunată în această privință. De aceea, fermentația legumelor funcționează aproape întotdeauna. Funcționează de mii de ani. Este una dintre cele mai vechi tehnologii cunoscute de om și funcționează întotdeauna, iar motivul este acela că bacteriile acidolactice sunt foarte eficiente atunci când acționează, iar noi profităm de acest lucru ca de o tehnologie.”

Beneficii numeroase pentru sănătate

Alimentele fermentate sunt chelatori (detoxifianți) puternici și conțin niveluri mult mai ridicate de probiotice decât suplimentele din această categorie, ceea ce le face ideale pentru optimizarea florei intestinale. În plus față de ajutorul acordat în ceea ce privește descompunerea și eliminarea metalelor grele și a altor toxine din corp, bacteriile benefice din intestine îndeplinesc un număr de funcții surprinzătoare:

  • Absorbția mineralelor și producerea nutrienților precum vitaminele din complexul B și vitamina K2 (vitamina K2 și vitamina D sunt necesare asimilării calciului în oase, ținându-l departe de artere, reducând așadar riscul de boală arterială coronariană și de infarct);
  • Prevenirea obezității și diabetului, precum și reglarea absorbției grăsimilor alimentare;
  • Diminuarea riscului de cancer;
  • Îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății psihice;
  • Prevenirea acneei.

Scrie un raspuns: