Vitamina B6

Vitamina B6 (piridoxina) este un “sprijin” pentru o gama larga de activitati ale sistemului nervos. Vitamina B6 ajuta la defalcarea corecta a zaharurilor si amidonului. Ajuta la prevenirea acumularii de homocisteina in sange. Urmatoarele simptome pot indica o carenta de piridoxina, vitamina B6 si, implicit, necesitatea suplimentarii acesteia:

  • Oboseala sau stare de rau
  • Anemie
  • Bolii ale pielii precum eczeme si dermatita seboreica
  • Convulsii sau crize comitiale

Vitamina B6Ardeiul gras si spanacul sunt alimente care contin vitamina B6 intr-o cantitate mare. Alimente bogate in vitamina B6 sunt si usturoiul, conopida, mustarul, bananele, telina sau varza.

Vitamina B6 a fost cercetata pentru prima data pe la mijlocul anilor 1930 si este in continuare una dintre cele mai studiate din tot complexul de vitamine B. Are una dintre cele mai mari varietati de forme chimice. Formele acestei vitamine incep toate cu literele “pir” si includ piridoxina, piridoxal, piridoxamina, fosfat de piridoxina, fosfat de piridoxal si piridoxamina fosfat. Vitamina nu a avut initial aceste nume dar a fost mentionata ca factor antidermatita. Inflamatia pielii (dermatita) pare sa creasca atunci cand produsele alimentare care contin B6 sunt eliminate din dieta. Astazi utilizam creme care contin vitamina B6 in special in cazurile care indica simptome de dermatita seboreica.

Care este functia vitaminei B6?

O mare parte din chimia organismului depinde de enzime. Enzimele sunt proteine care ajuta reactiile chimice. Functia vitaminei B6 in organism este deosebit de diversa si complexa, fiind implicata in mai mult de 100 de reactii enzimatice.

Sinteza de molecule esentiale

Stiati ca este foarte greu sa gasesti o categorie de molecule chimice in organism care sa nu depinda intr-un fel de vitamina B6 pentru producerea lor? Multe dintre elementele constitutive ale proteinelor, numite aminoacizi, necesita vitamina B6 pentru sinteza lor. Acizii nucleici utilizati in crearea ADN-ului in genele noastre au si ei nevoie de aceasta vitamina. Deoarece aminoacizii si acizii nucleici sunt piese absolut vitale pentru formarea celulelor noi, vitamina B6 poate fi privita ca o parte esentiala a formarii aproape tuturor celulelor noi din organism. Hem (centrul de proteine din celulele rosii din sange) si fosfolipidele (componente ale membranelor celulelor care permit schimbul de mesaje intre celule) depind de asemenea de vitamina B6 pentru crearea lor.

Procesarea carbohidratilor

Procesarea carbohidratilor (zahar si amidon) depinde de disponibilitatea vitaminei B6 in organismul nostru. Aceasta vitamina este deosebit de importanta in facilitarea defalcarii glicogenului (o forma speciala de amidon) stocat in celulele noastre musculare si (intr-o masura mai mica) in ficat.

In sprijinul activitatii sistemului nervos

Rolul vitaminei B6 in sistemul nostru nervos este foarte amplu si implica multe aspecte ale activitatii neurologice. Un aspect se concentreaza pe crearea unui grup important de molecule numite amine, molecule ce transmit mesaje . Sistemul nervos se bazeaza pe formarea acestor molecule pentru transmiterea de mesaje de la un nerv la altul. (Molecule pot fi clasificate ca “neurotransmitatori”.) Aminele sunt un tip de neurotransmitator in sistemul nervos. Ele sunt adesea “fabricate” din parti de proteine numite aminoacizi iar nutrientul cheie pentru a face acest proces sa aibe loc este chiar vitamina B6. Unii dintre neurotransmitatorii – amine care necesita vitamina B6 pentru a fis produsi sunt serotonina, melatonina, adrenalina, noradrenalina si GABA.

Sprijina metabolismul

Miscarea moleculelor care contin sulf este deosebit de importanta pentru echilibrul hormonal si pentru eliminarea substantelor toxice prin ficat. Vitamina B6 este capabila sa elimine grupurile de sulf din alte molecule si acest lucru ajuta organismul sa mentina o flexibilitate in manipularea compusilor care contin sulf.

Vitamina B6 joaca un rol similar si in ceea ce priveste moleculele ce contin metil. Termenul de “metil grup” se refera la o structura chimica care are doar un singur atom de carbon si de trei atomi de hidrogen. Multe dintre procesele chimice importante din corp sunt posibile datorita transferului de grupuri de metil de la un loc la altul. De exemplu, genele din organism pot fi pornite si oprite in acest mod si astfel celulele pot utiliza acest proces pentru a trimite mesaje inainte si inapoi.

Atasarea grupurilor de metil de substantele toxice este o modalitate de a le face mai putin toxice si incurajeaza eliminarea lor din organism. Prin aceasta modalitate substanta  homocisteina (care poate construi excesiv in sange si poate conduce la boli cardiovasculare) poate fi pastrata intr-un interval sanatos.

Care sunt simptomele de deficit de vitamina B6?

Datorita rolului sau cheie in formarea de celule noi, vitamina B6 este deosebit de importanta pentru o functionare sanatoasa a tesuturilor din organism, pentru ca acestea sa se regenereze rapid. Pielea este un astfel de tesut si de multe ori este prima care arata ca exista deficiente de vitamina B6. Multe dintre afectiunile pielii sunt asociate cu deficitul de B6. Printre acestea sunt incluse eczemele si dermatita seboreica. Un deficit sever de B6 poate conduce si la probleme ale sistemului nervos precum convulsii si crize convulsive. Rolul critic al vitaminei B6 in formarea de celule rosii din sange duce la concluzia ca un deficit de B6 poate provoca anemie, stare generala de rau si oboseala.Cand este legata exclusiv de deficitul de B6 anemia este de obicei clasificata ca hipocroma sau microcitica (pernicioasa).

Vitamina B6 se pierde intr-o masura destul de mare in timpul procesarii alimentelor. Conservarea legumelor implica o pierdere a vitaminei B6 de aproximativ 60-80%, conservarea fructelor de aproximativ 38%; inghetarea fructelor o pierdere de aproximativ 15%; conversia boabelor de cereale in produse cerealiere, intre 50-95%, iar conversia de carne proaspata in produse din carne, o pierdere de circa 50-75%.

Cum interactioneaza vitamina B6 cu alti nutrienti?

Vitamina B6 este esentiala pentru a forma vitamina B3 (niacina) din aminoacidul triptofan. În cazul sindromului Down, de exemplu, unele dintre problemele legate de deficitul de vitamina B3 pot fi diminuate printr-un aport adecvat de vitamina B6. Vitaminele B2 si B3 sunt ambele necesare pentru a converti vitamina B6 in formele sale chimice variate. Dezechilibrul in metabolizarea vitamina B1 creaza la randul lui dezechilibre in metabolizarea vitaminei B6. Deficitul de B6 poate reduce absorbtia in organism a vitaminei B12.

Cine are nevoie de suplimentarea cu vitamina B6?

Vitamina B6 poate juca un rol in prevenirea si/sau tratarea anumitor afectiuni preum:

  • Probleme ale sistemului cardio-vascular, inclusiv ateroscleroza, hiperhomocisteinemia si hipertensiune arteriala
  • Probleme ale sistemului nervos, inclusiv sindromul de tunel carpian, depresie, neuropatie diabetica, autism si epilepsie
  • Afectiuni cutanate, inclusiv acnee, eczeme, dermatita seboreica
  • Prin aportul de B6 pot fi imbunatatite si afectiuni precum alcoolism, functia suprarenala, astm bronsic sau pietre la rinichi.

Vitamina B6 este cel mai frecvent vanduta sub forma de clorhidrat de piridoxina (piridoxina HCl).

Prezentam mai jos un tabel cu alimente care contin vitamina B6 in mod natural. Va recomandam sa mancati cat mai multe alimente bogate in vitamina B6 in stare proaspata in sezon sau congelate.

Alimente ce contin intr-o masura importanta vitamina B6 (piridoxina)
Aliment Masura Cantitate (mg) Densitatea nutrientului
Spanac fiert 1 cana 0,44 9,6
Ardei gras rosu, crud 1 cana 0,23 8,3
Varza creata preparata 1 cana 0,26 8,1
Usturoi 30 grame 0,35 7,5
Conopida fiarta 1 cana 0,21 6,6
Banana fiecare 0,68 5,6
Telina cruda 1 cana 0,10 4,7
Varza fiarta 1 cana 0,17 4,6
Ciuperci Crimini crude 140 grame 0,16 4,6
Sparanghel fiert 1 cana 0,22 4,6
Broccoli gatit la aburi 1 cana 0,22 4,5
Pepene verde, cuburi 1 cana 0,22 4,1
Cod la cuptor / fript 115 grame 0,52 3,9
Praz fiert 0.50 cana 0,06 3,3
Morcovi cruzi 1 cana 0,18 3,1
Pepenele galben, cuburi 1 cana 0,18 2,9
Cartofi la cuptor in coaja 1 cana 0,42 2,8
Ceapa cruda 1 cana 0,19 2,8
Piept de pui la gratar 115 grame 0,64 2,6
Mazare verde fiarta 1 cana 0,35 2,3
Radacina Ghimbir 115 grame 0,05 2,3
Piept de curcan la gratar 115 grame 0,54 2,3
Caprioara 115 grame 0,43 2,2
Muschi de vita la gratar 115 grame 0,49 1,8
Capsuni 1 cana 0,08 1,7
Avocado, felii 1 cana 0,41 1,6
Ananas 1 cana 0,13 1,5
Struguri 1 cana 0,10 1,5

Recomandarile pentru vitamina B6 stabilite in 2000 de catre Academia Nationala de Stiinte SUA sunt dupa cum urmeaza:

  • 0-6 luni: 100 micrograme
  • 6-12 luni: 300 micrograme
  • 1-3 ani: 500 micrograme
  • 4-8 ani: 600 micrograme
  • Baieti 9-13 ani: 1.0 mg
  • Barbati 14-50 ani: 1,3 miligrame
  • Barbati 51 ani si mai in varsta: 1,7 miligrame
  • Fete 9-13 ani: 1.0 mg
  • Femei 14-50: 1.2 miligrame
  • Femei 51 ani si mai in varsta: 1,5 miligrame
  • Femei insarcinate de orice varsta: 1,9 miligrame
  • Femeile care alapteaza de orice varsta: 2,0 miligrame




5 Raspunsuri la discutia despre “Vitamina B6”

  1. 5
    Narcisa spune:

    nimic mai nou de 2000?

    substantial bun, usor de urmat
    multumesc,
    Narcisa

  2. 4
    Narcisa spune:

    Multumesc,

    Un articol Tehnic, la obiect, apare a fi facut de un specialist cu dragoste de meserie si de oameni.
    Multumesc foarte mult,
    Narcisa

  3. 3
    dan suciu spune:

    un articol de mare ajutor,multumesc mult.

  4. 2
    lucian spune:

    nota 10 !
    ma bucur ca putem gasi informatii atit de amanuntite, nu doar jocuri, manele si nudism.
    cu respect

  5. 1
    Bathori Mariana spune:

    E usor de inteles mesajul articolului. Documentarul e de mare valoare si trebuie pus pe piata, pe net. Trebuie facuta o informare mai agresiva asupra acestui articol de mare interes. E util tuturor si bine intentionat si documentat. Multumesc celor care s-au documentat si care l-au afisat !

Opinia / Comentariul dvs


6 − = 1

Powered by WordPress | Visit iCellPhoneDeals.com for Free Cell Phone Deals. | Thanks to BestInCellPhones.com, MMORPGs and Fat burning furnace| Scientia.ro
Toate articolele din acest site sunt sub licenta revistei online prodieta.ro. Articolele Prodieta.ro pot fi preluate in limita a 1000 de semne, dar nu mai mult de 1/2 din continut, obligatoriu cu link catre articolul original.Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Pro dieta.ro nu este responsabil pentru diagnosticuri facute de vizitatori sau de consecintele interpretarii informatiilor prezente aici. Site-ul pro dieta .ro are la baza informatii furnizate de nutritionisti si articole ale universitatilor si institutelor de cercetare specializate in nutritie si sanatate. Informatiile sunt adaptate conform stilului redactional prodieta.ro.
Bibliografie generala: Ghidul sanatatii tale/Michael van Straten; 199 de retete vegetariene; Cum sa oprim imbatranirea/Jean Carper; Ghidul indicelui glicemic/Barbara Ravage; Armonia din farfurie/Maryse Wolinski si Dr. Laurent Chevallier; Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului/Martha Schueneman; Slabim mancand normal/Melissa Hall; 101 Alimente care va pot salva viata/David Grotto; The World's Healthiest Foods/George Mateljan; Alimentatia Gravidei/Leonella Nava; Biblia Alimentatie Copilului/Eileen Behan; Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani/Ruth Yaron; Alina-ti bebelusul in mod natural/Pamela Rhatigan; Beneficiile Nutritiei Optime/Patrick Holford; Traiesc, deci ma abtin/Mihaela Bilic; whfoods.com; Noua dieta Revolutionara/Atkins; Mananc, slabesc si ma mentin/Michel Montignac; Alimentele Adevar si Impostura/Laurent Chevallier; Sanatate prin terapii naturiste/Aurelian Cirjeu-Gogan; Mituri, fobii si adevaruri despre alimente/Dr. Joe Schwarcz; Ghidul viitoarei mame/Dr. Spock; wikipedia.org; Rina's Dieta de 90 de zile I si II/Breda Hrobat si Mojca Poljansek; Nutritie si Biotratamente/Phyllis A. Balch; Reteta Sanatatii Perfecte/Patrick Holford; 150 de alimente esentiale pentru imunitate/Kirsten Hartvig; 10001 de remedii casnice/The Reader's Digest;