Vitamina B2

Vitamina B2Vitamina B2 ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie. Vitamina B2 este necesara pentru vindecarea si mentinerea unui tegument sanatos. Vitamina B2 ajuta organismul la echilibrarea aciditatii. Este importanta pentru par, unghii si ochi. Vitamina B2 mai este numita si riboflavina, nume care deriva de la culoarea sa (radacina acestui cuvânt fiind cuvântul latin “flavus” insemnând “galben”).

Semne ale deficitului de vitamina B2: senzatia de arsura si mancarime in jurul ochilor, incetosarea vederii, inflamatia limbii, craparea pielii la colturile gurii, cataracta, sensibilitate la lumina puternica, par gras si fara luciu, eczeme sau dermatite, unghii casante, buze crapate.

Vitamina B2 (riboflavina) este necesara in cantitati mai mari pentru persoanele care fac efort fizic!

Ce alimente contin vitamina B2?

Alimente care contin vitamina B2 in cantitate mare sunt ciupercile, ficatul de vitel, iaurtul, laptele de vaca sau spanacul.

Vitamina B2 poate fi distrusa de alcool, anticonceptionale, ceai, cafea, agenti alcalini (de exemplu praful de copt), dioxidul de sulf (conservant), gatirea sau procesarea alimentelor.

Este interesant de stiut ca cele mai mari concentratii de riboflavina din organism apar in ficat, rinichi si inima. Concentratiile mari din ficat si rinichi reflecta rolul proeminent al vitaminei B2 in activitatea metabolica. Ficatul serveste ca punct central de procesare metabolica iar rinichii sunt responsabili pentru eliminarea de molecule care nu sunt necesare in organism. Concentratia mare de vitamina B2 in inima rezulta din necesitatea productiei de energie din oxigen. Utilizarea oxigenului de catre organism este critica pentru producerea de energie si a activitatii metabolice in ansamblu dar aduce cu sine un risc constant. Moleculele care contin oxigen pot fi foarte reactive si pot deteriora multe structuri din organism, precum membranele celulare, vasele de sânge si tesuturile comune. Glutationul, numit “proteina vietii” este o molecula responsabila pentru prevenirea daunelor ce pot fi produse de oxigen. Ca multe alte molecule “antioxidante”, glutationul trebuie sa fie in mod constant reciclat, iar aici intervine vitamina B2 care permite ca reciclarea sa aiba loc.

Ce factori interactioneaza negativ cu vitamina B2?

Caldura si aerul afecteaza foarte putin vitamina B2, dar lumina este un factor principal care dauneaza foarte mult acestei vitamine. Un studiu a urmarit fierberea taiteilor si s-a temonstrat ca nu impactul apei sau al temperaturii a determinat pierderea de vitamina B2 ci expunerea prelungita la lumina. Din acest motiv alimentele bogate in riboflavina ar trebui sa fie gatite in oale acoperite ori de câte ori este posibil si depozitate in recipiente opace. Fara expunerea prelungita la lumina, pierderea de riboflavina prin gatire si de depozitare este de obicei mai mica de 25%.

Fara a fi atat de dramatic precum in cazul vitaminei B1, alcoolismul scade insa considerabil absorbtia si functiile vitaminei B2 in organism. În cazul abuzului cronic de alcool este necesar un aport de 5-10 ori mai mare de vitamina B2 decat in mod obisnuit. Exercitiile fizice foarte intense duc la o crestere a nevoii organismului de B2. In special femeile ce se antreneaza pentru competitii de atletism au nevoie de 10 pana la 15 ori mai multa vitamina B2 pentru a a mentine o sanatate optima.

Aproape 70% din vitamina B2 ce se gaseste in faina de grâu integral este indepartata in timpul prelucrarii. Din acest motiv, incepând din anii 1940, guvernul SUA a inceput sa solicite o imbogatire cu riboflavina a fainei de grâu prelucrat. Datorita imbogatirii mentionate, faina de grâu ramâne principala sursa de vitamina B2 din dieta cetatenilor SUA. Persoanele care urmeaza diete ce presupun eliminarea sau evitarea alimentelor pe baza de grau pot prezenta un risc de deficit de riboflavina.

Vitamina B2 este de mare ajutor pentru vitamina B3. Cum asa? Una dintre caile utilizate de organism pentru a crea vitamina B3 (niacina) este aceea de conversie a aminoacidului triptofan. Acest proces de conversie se realizeaza cu ajutorul unei enzime numite mono kinurenina-oxigenaza si a vitaminei B2 (in forma sa FAD) care este necesara pentru ca aceasta enzima sa functioneze. Statusul vitaminei B2 este puternic afectat de aportul de vitamina B1. Aportul adecvat de vitamina B1 poate ajuta la cresterea nivelurilor de vitamina B2. Cu toate acestea, niveluri foarte ridicate ale aportului de vitamina B1 pot creste pierderea de vitamina B2 in urina. Alte elemente nutritive, in special fierul, zincul, acidul folic, vitamina B3 si vitamina B12 nu sunt pe deplin disponibile si asimilabile in organism fara un aport adecvat de riboflavina (B2).

Vitamina B2 poate juca un rol important in prevenirea si / sau tratarea a mai multe afectiuni printre care amintim:

  • Anemie
  • Sindromul de tunel carpian
  • Cataracta
  • Migrena
  • Rosacea
  • Vaginita
Alimente clasate ca fiind surse de calitate de vitamina B2 (riboflavina)
Aliment Masura Cantitate (mg) Densitatea nutrientului
Ciuperci Crimini crude 140 grame 0,69 23,4
Ficatei gatiti inabusit sau fierti 115 grame 2,20 12,4
Spanac fiert 1 cana 0,42 10,7
Salata verde Romaine 2 cesti 0,11 7,4
Sparanghel fiert 1 cana 0,23 5,6
Broccoli gatit la aburi 1 cana 0,18 4,4
Varza creata gatita 1 cana 0,10 3,7
Oua fierte fiecare 0,23 3,6
Iaurt cu continut scazut de grasime 1 cana 0,52 3,6
Lapte de vaca 2% 1 cana 0,40 3,5
Fasole verde fierta 1 cana 0,12 2,9
Telina cruda 1 cana 0,05 2,8
Varza fiarta 1 cana 0,08 2,6
Rosii 1 cana 0,09 2,5
Capsuni 1 cana 0,10 2,5
Conopida fierta 1 cana 0,06 2,2
Lapte de capra 1 cana 0,34 2,1
Zmeura 1 cana 0,12 2,1
Varza de Brussel fierta 1 cana 0,12 2,1
Mazare verde fierta 1 cana 0,24 1,9
Prune fiecare 0,06 1,8
Soia preparata 1 cana 0,49 1,7
Migdale prajite un sfert de cana 0,30 1,5
Muschi de vita fiert sau inabusit 115 grame 0,35 1,5

Doza Zilnica Recomandata (DZR) de vitamina B2 a fost stabilita in 1998 de catre Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA dupa cum urmeaza:

  • 0-6 luni: 300 micrograme
  • 6-12 luni: 400 micrograme
  • 1-3 ani: 500 micrograme
  • 4-8 ani: 600 micrograme
  • Baieti 9-13 ani: 900 micrograme
  • Barbati 14 ani si mai mari: 1,3 miligrame
  • Fete 9-13 ani: 900 micrograme
  • Femei 14-18 ani: 1.0 mg
  • Femei 19 ani si mai mari: 1.1 miligrame
  • Femei insarcinate de orice vârsta: 1.4 miligrame
  • Femeile care alapteaza de orice vârsta: 1.6 miligrame




5 Raspunsuri la discutia despre “Vitamina B2”

  1. 5
    Uleiul de măsline | greenismycolour spune:

    [...] mai deosebite, al cancerului gastric. Uleiul de măsline extravirgin conţine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi graşi nesaturaţi 85%, acizi graşi saturaţi 15%, trigliceride, [...]

  2. 4
    florin spune:

    Eu chiar urmez o cura de vitamine , si articolul de mai sus mi-a oferit unele informatii noi pe care nu le stiam. Foarte complet articolul si bine documentat ! Bravo.

  3. 3
    piticari bogdan spune:

    poate fi distrusa vitamina B2 de cafea?

  4. 2
    Bathori Mariana spune:

    Deosebit articol ! Felicitari ! Exceptional ! Mai rar asa document , usor de inteles si exceptional documentat . FELICITARI !!! Un articol de EXCEPTIE ! Succes si in continuare pe acest domeniu !!! Felicitari! Felicitari ! Felicitari !!!

  5. 1
    yryna spune:

    dar vitamina b2 poate fi distrusa si de droguri??:D:D

Opinia / Comentariul dvs


6 × 8 =

Powered by WordPress | Visit iCellPhoneDeals.com for Free Cell Phone Deals. | Thanks to BestInCellPhones.com, MMORPGs and Fat burning furnace| Scientia.ro
Toate articolele din acest site sunt sub licenta revistei online prodieta.ro. Articolele Prodieta.ro pot fi preluate in limita a 1000 de semne, dar nu mai mult de 1/2 din continut, obligatoriu cu link catre articolul original.Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Pro dieta.ro nu este responsabil pentru diagnosticuri facute de vizitatori sau de consecintele interpretarii informatiilor prezente aici. Site-ul pro dieta .ro are la baza informatii furnizate de nutritionisti si articole ale universitatilor si institutelor de cercetare specializate in nutritie si sanatate. Informatiile sunt adaptate conform stilului redactional prodieta.ro.
Bibliografie generala: Ghidul sanatatii tale/Michael van Straten; 199 de retete vegetariene; Cum sa oprim imbatranirea/Jean Carper; Ghidul indicelui glicemic/Barbara Ravage; Armonia din farfurie/Maryse Wolinski si Dr. Laurent Chevallier; Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului/Martha Schueneman; Slabim mancand normal/Melissa Hall; 101 Alimente care va pot salva viata/David Grotto; The World's Healthiest Foods/George Mateljan; Alimentatia Gravidei/Leonella Nava; Biblia Alimentatie Copilului/Eileen Behan; Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani/Ruth Yaron; Alina-ti bebelusul in mod natural/Pamela Rhatigan; Beneficiile Nutritiei Optime/Patrick Holford; Traiesc, deci ma abtin/Mihaela Bilic; whfoods.com; Noua dieta Revolutionara/Atkins; Mananc, slabesc si ma mentin/Michel Montignac; Alimentele Adevar si Impostura/Laurent Chevallier; Sanatate prin terapii naturiste/Aurelian Cirjeu-Gogan; Mituri, fobii si adevaruri despre alimente/Dr. Joe Schwarcz; Ghidul viitoarei mame/Dr. Spock; wikipedia.org; Rina's Dieta de 90 de zile I si II/Breda Hrobat si Mojca Poljansek; Nutritie si Biotratamente/Phyllis A. Balch; Reteta Sanatatii Perfecte/Patrick Holford; 150 de alimente esentiale pentru imunitate/Kirsten Hartvig; 10001 de remedii casnice/The Reader's Digest;