Vitamina B12

Vitamina B12 ajuta la producerea de celule rosii in sange si la prevenirea anemiei. Vitamina B12 permite celulelor nervoase sa se dezvolte in mod corespunzator. Despre vitamina B12 mai trebuie sa stim ca ajuta la metabolizarea proteinelor, glucidelor si grasimilor.

Alimente care contin vitamina B12: ficatul de vitel, scoicile, muschiul de vita, iaurtul. (vezi mai jos tabelul alimentelor ce contin vitamina b12)

Vitamina B12Vitamina B 12 este unul dintre cei mai controversati membri ai complexului de vitamine B. Cu toate ca structura chimica completa a vitaminei B12 nu a fost identificata pana in anii 1960, doua Premii Nobel au fost deja acordate pentru activitati de cercetare care implica aceasta vitamina. Primul dintre aceste Premii Nobel a fost acordat in 1934 pentru descoperirea ca un produs alimentar (ficatul – o sursa foarte bogata de vitamina B12) ar putea fi utilizat pentru a trata un anumit tip de anemie (incapacitatea sangelui de a transporta oxigenul) numita anemia pernicioasa. Cel de-al doilea Premiu Nobel a venit treizeci ani mai tarziu, cand chimistii au descoperit structura exacta a acestei vitamine importante.

Ca multe alte vitamine, B12 poate sa apara intr-o varietate de forme si poate lua pe o varietate de denumiri. Astfel, vitamina B12 poate fi intalnita si cu denumirile: cobrinamide, cobinamide, cobamide, cobalamina, hidroxcobalamin, aquocobalamin, nitrotocobalamin sau cianocobalamina. Fiecare dintre aceste denumiri contine o forma a cuvantului “cobalt” (mineral) .
B12 este dependenta de un factor intrinsec pentru a realiza traseul prin tractul gastro-intestinal – in stomac si intestine si apoi in restul corpului. Fara factorul intrinsec, care este o proteina unica realizata in stomac, vitamina B12 nu poate ajunge in restul corpului acolo unde este nevoie.

Urmatoarele simptome pot indica necesitatea unei suplimentari cu vitamina B12 sau consumul unor alimente care contin aceasta vitamina intr-o masura importanta:

  • senzatie de furnicaturi sau amorteala in picioare
  • nervozitate
  • palpitatii
  • depresie
  • probleme de memorie

Care sunt functiile vitaminei B12?

Formarea de globule rosii in sange

Una dintre cele mai cunoscute functii ale vitaminei B12 este aceea de dezvoltare de celule rosii in sange. Pe masura ce devin mature, celulele rosii au nevoie de informatii furnizate de molecule de ADN. Fara vitamina B12, sinteza de ADN nu mai functioneaza optim. Si nu numai sinteza, ci si informatiile necesare pentru formarea celulelor rosii din sange sunt afectate. Celulele devin supradimensionate si prost formate si incep sa functioneze ineficient cauzand o boala numita anemia pernicioasa. De cele mai multe ori insa, anemia pernicioasa nu este cauzata de o lipsa de vitamina B12 in sine, ci de o lipsa de factor intrinsec – proteina din stomac absolut necesara pentru absorbtia vitaminei B12.

Dezvoltarea celulelor nervoase

A doua functie principala a vitaminei B12, mai putin inteleasa insa decat prima, implica participarea la dezvoltarea celulelor nervoase. Un strat care acopera nervii – numit teaca mielina – se formeaza cu mai mare dificultate atunci cand vitamina B12 este deficitara in organism. Desi vitamina joaca un rol indirect in acest proces, suplimentarea de B12 s-a dovedit
a fi foarte eficace in ameliorarea durerii si a multor simptome intr-o varietate de tulburari ale sistemului nervos.

Alte roluri ale vitaminei B12

Proteinele – componente ale produselor alimentare atat de necesare pentru cresterea si repararea celulelor – depind de vitamina B12 pentru a desfasura un ciclu optim in organismul nostru. Multe dintre componentele cheie ale proteinelor, numite aminoacizi, nu mai pot fi utilizate in lipsa vitaminei B12. Deoarece unul din pasii necesari pentru procesarea glucidelor si a grasimilor necesita B12, insuficienta vitaminei poate afecta, ca atare, si metabolismul carbohidratilor si grasimilor.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina B12?

Nu se poate spune ca deficitul de vitamina B12 poate singur sa conduca la dezvoltarea anumitor boli dar trebuie luat in consideratie in mod serios ca un factor ce sta la baza a multora dintre simptomele enumerate mai jos.

Simptomele potential asociate cu deficitul de vitamina B12:
Coagulare slaba a sangelui Senzatie de amorteala a picioarelor
Reflexe slabe Galbejeala
Depresia Limba de culoare rosie
Dificultate la inghitire Probleme menstruale
Oboseala Furnicaturi in picioare
Palpitatii Slabiciune
Matreata Nervozitatea
Probleme de memorie Puls slab

Cum este afectata vitamina B12 prin gatire sau depozitare?

Vitamina B12 se pastreaza foarte bine in produsele de origine animala, chiar si cand acestea au trecut prin procesul de gatire. De exemplu, aproximativ 70% din vitamina B12 prezenta in carnea de vita se mentine chiar si dupa ce aceasta a fost fiarta timp de 45 de minute la 175º Celsius. In mod similar, aproximativ 70% din vitamina B12 este inca prezenta in laptele de vaca dupa ce se fierbe 2-5 minute. Modul in care se mentine vitamina B12 in alimentele pe baza de plante nu a fost inca suficient cercetat.

Afectiunile stomacului pot contribui la deficitul de vitamina B12. Iritatiile si inflamatiile stomacului pot impiedica celulele de la nivelul stomacului sa functioneze corect. Cand functioneaza in mod necorespunzator, celulele ar putea sa nu mai produca o substanta necesara pentru absorbtia vitaminei B12 – numita factor intrinsec (FI). Fara FI, B12 nu poate fi absorbit din tractul gastro-intestinal in celulele corpului.
O alta problema este lipsa de acizi in stomac (o afectiune numita numita hipochlorhidria) care intervine in modul de absorbtie a vitaminei B12 deoarece in mare parte B12 este atasat la proteinele din alimente iar acizii din stomac sunt necesari pentru a elibera B12 din aceste proteine. Abuzul de medicamente folosite pentru a controla aciditatea gastrica si ulcerele gastrice poate cauza infectarea cu bacteria Helicobacter pilori.

B12 si dieta vegetariana

Continutul de vitamina B12 din legume variaza in mare masura in functie de distributia microorganismelor in mediul inconjurator. Plantele nu sunt capabile sa produca vitamina B12 iar cantitatea disponibila din acestea este strict dependenta de solul in care sunt cultivate si de microorganismele de la nivelul radacinii (bacterii, mucegaiuri si ciuperci) care sa produca propriu-zis vitamina. Capacitatea unei diete vegetariene de a asigura necesarul de vitamina B12 pentru organismul nostru este foarte controversata. In general alimentele de origine animala sunt cele recomandate pentru a fi siguri ca obtinem tot necesarul de vitamina B12 (vezi tabel mai jos).
Categorii de medicamente care pot diminua capacitatea organismului de absorbtie a vitaminei B12: antibiotice, medicamente impotriva cancerului, anticonvulsivante, medicamente anti-guta, antihipertensive, antiParkinson, antipsihotice sau anticonceptionalele.

Interactiunea cu alte vitamine

Este demonstrat ca deficitul de vitamina B6 din organism afecteaza absorbtia de vitamina B12. Conversia vitaminei B12 din forma non-activa in forma sa biologic activa
necesita prezenta de vitamina E. Persoanele care au un deficit de vitamina E au foarte probabil si deficit de vitamina B12. Dozele mari de vitamina C nu compromit functiile vitaminei B12. Un aport excesiv de acid folic poate masca deficientele de B-12, iar persoanele cu risc de deficit de vitamina B12 care iau si suplimente de acid folic ar trebui sa se consulte cu medicul specialist. Vitamina B12 este cel mai frecvent intalnita in suplimentele de vitamine sub forma de cianocobalamina. Aceasta forma de vitamina este gasita doar in laborator.

Vitamina B12 poate ajuta la prevenirea si / sau tratare anumitor probleme de sanatate precum:

  • Alcoolism
  • Anemie (pernicioasa)
  • Artrita (reumatoida)
  • Astmul (bronsic)
  • Ateroscleroza
  • Cancer
  • Boala Crohn
  • Dermatita (seboreica)
  • Oboseala
  • Leucemia
  • Lupus
  • Scleroza in placi
  • Neuropatii / degenerare neuromusculara
Lista alimente care contin vitamina B12 (cobalamina)
Aliment Masura Cantitate (mcg) Densitatea
Ficatul de vitel, fiert inabusit 115 grame 41,39 66,4
Caprioara 115 grame 3,60 6,0
Creveti gatiti la abur 115 grame 1,69 4,5
Scoicile, la cuptor sau gratar 115 grame 2,00 4,0
Somon la cuptor sau gratar 115 grame 3,25 3,7
Muschi de vita la cuptor sau gratar 115 grame 2,92 3,6
Cotlet de miel (nu prajit) 115 grame 2,45 3,2
Cod 115 grame 1,18 3,0
Iaurt cu un continut scazut de grasime 1 cana 1,38 2,7
De lapte de vaca, 2% 1 cana 0,89 2,2
Ou fiert fiecare 0,49 2,2

Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B12 a fost stabilita in 1998 de catre Academia Nationala de Stiinte SUA. Recomandarile de sanatate publica pentru vitamina B12 sunt dupa cum urmeaza:

  • 0-6 luni: 400 nanograme
  • 6-12 luni: 500 nanograme
  • 1-3 ani: 900 nanograme
  • 4-8 ani: 1,2 micrograme
  • Baieti 9-13 ani: 1,8 micrograme
  • Barbati 14 ani si mai in varsta: 2,4 micrograme
  • Fete 9-13 ani: 1,8 micrograme
  • Femei 14 ani si mai in varsta: 2,4 micrograme
  • Femei gravide de orice varsta: 2,6 micrograme
  • Femeile care alapteaza de orice varsta: 2,8 micrograme




4 Raspunsuri la discutia despre “Vitamina B12”

  1. 4
    elena9 spune:

    Cititi cu atentie articolul. Aveti un tabel colorat evident cu alimentele care contin Vitamina B12.

  2. 3
    dumitru spune:

    de ce nu e scris care alimente contin v b12

  3. 2
    viorel spune:

    ma numesc viorel am 32 de ani si aceasta pagina este foarte bine recomandata si prezentata,eu unul am fost foarte inpresionat…

  4. 1
    anda spune:

    foarte interesant
    mi-a placut
    multumesc :D

Opinia / Comentariul dvs


9 − 3 =

Powered by WordPress | Visit iCellPhoneDeals.com for Free Cell Phone Deals. | Thanks to BestInCellPhones.com, MMORPGs and Fat burning furnace| Scientia.ro
Toate articolele din acest site sunt sub licenta revistei online prodieta.ro. Articolele Prodieta.ro pot fi preluate in limita a 1000 de semne, dar nu mai mult de 1/2 din continut, obligatoriu cu link catre articolul original.Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Pro dieta.ro nu este responsabil pentru diagnosticuri facute de vizitatori sau de consecintele interpretarii informatiilor prezente aici. Site-ul pro dieta .ro are la baza informatii furnizate de nutritionisti si articole ale universitatilor si institutelor de cercetare specializate in nutritie si sanatate. Informatiile sunt adaptate conform stilului redactional prodieta.ro.
Bibliografie generala: Ghidul sanatatii tale/Michael van Straten; 199 de retete vegetariene; Cum sa oprim imbatranirea/Jean Carper; Ghidul indicelui glicemic/Barbara Ravage; Armonia din farfurie/Maryse Wolinski si Dr. Laurent Chevallier; Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului/Martha Schueneman; Slabim mancand normal/Melissa Hall; 101 Alimente care va pot salva viata/David Grotto; The World's Healthiest Foods/George Mateljan; Alimentatia Gravidei/Leonella Nava; Biblia Alimentatie Copilului/Eileen Behan; Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani/Ruth Yaron; Alina-ti bebelusul in mod natural/Pamela Rhatigan; Beneficiile Nutritiei Optime/Patrick Holford; Traiesc, deci ma abtin/Mihaela Bilic; whfoods.com; Noua dieta Revolutionara/Atkins; Mananc, slabesc si ma mentin/Michel Montignac; Alimentele Adevar si Impostura/Laurent Chevallier; Sanatate prin terapii naturiste/Aurelian Cirjeu-Gogan; Mituri, fobii si adevaruri despre alimente/Dr. Joe Schwarcz; Ghidul viitoarei mame/Dr. Spock; wikipedia.org; Rina's Dieta de 90 de zile I si II/Breda Hrobat si Mojca Poljansek; Nutritie si Biotratamente/Phyllis A. Balch; Reteta Sanatatii Perfecte/Patrick Holford; 150 de alimente esentiale pentru imunitate/Kirsten Hartvig; 10001 de remedii casnice/The Reader's Digest;