Vitamina B1

Vitamina B1Vitamina B1 este numita si tiamina. Vitamina B1 este esentiala pentru producerea de energie, functionarea creierului si digestie. Ajuta organismul sa utilizeze proteinele. Tiamina este esentiala in transformarea carbohidratilor din alimente in energie. Ea ajuta si la mentinerea sanatatii nervilor si trateaza unele tipuri de boli de inima.
Vitamina B1 este un membru al familiei vitaminelor B si are un rol vital in deficientele nutritionale numite “Beriberi”. Beri-Beri se intalneste in special in tarile sarace, in curs de dezvoltare sau in caz de alcoolism. Boala este mai rara in tarile industrializate, dar se intalneste totusi la persoanele care au o alimentatie foarte dezechilibrata, cum sunt alcoolicii sau unele persoane in varsta. In forma sa cea mai comuna, boala Beri-Beri este caracterizata de inactivitate, slabiciune musculara si lipsa de energie.

Vitamina B1 poate fi gasita in principal in alimente precum: sparanghel, salata verde, ciuperci, spanac, seminte de floarea-soarelui, ton, mazare verde, rosii, vinete si varza de Bruxelles.

Vitamina B1 este utila pentru organism pentru ca:

  • Ajuta la producerea si mentinerea de energie
  • Coordoneaza activitatea nervilor si a muschilor
  • Poate imbunatati dispozitia
  • Calmeaza indigestia
  • Sustine functiile cardiace

Avem nevoie de vitamina B1 atunci cand:

  • Ne pierdem pofta de mancare
  • Avem senzatia de amorteala, mai ales la nivelul picioarelor
  • Avem o sensibilitate musculara
  • Suntem irascibili sau depresivi

Pentru ca vitamina B1 este atat de importanta in furnizarea de energie organismului si pentru ca energia produselor alimentare este de obicei masurata in calorii, vitamina B1 este adesea prescrisa in stransa legatura cu aportul caloric. De exemplu, se poate recomanda aportul de 0,5 miligrame de vitamina B1 pentru fiecare 1000 de calorii consumate.

Vitamina B1 joaca un rol-cheie in sustinerea sistemului nervos unde permite o dezvoltare sanatoasa a grasimii care inconjoara multi nervi (numiti teci de mielina). In absenta vitaminei B1 aceste acoperiri pot degenera sau se pot deteriora. Durerea, senzatiile de amorteala, starile de nevralgie pot fi simptome ale unui deficit de vitamina B1. Un alt tip de conexiune intre vitamina B1 si sistemul nervos implica rolul sau in productia de acetilcolina moleculei purtatoare de mesaje. Aceasta molecula, un neurotransmitator, este folosita de sistemul nervos de transmite mesaje intre nervi si muschi. Acetilcolina nu poate fi produsa fara un aport adecvat de vitamina B1. Pentru ca acetilcolina este utilizata de catre sistemul nervos pentru a asigura un bun tonus muscular inimii, rezulta ca deficitul de B1 poate conduce la disfunctii cardiace.

Semne ale deficitului de vitamina B1 (tiamina) sunt: sensibilitate musculara, lipsa poftei de mancare (anorexie), dureri oculare, iritabilitate, scaderea concentratiei, furnicaturi in membrele inferioare si superioare, memorie deficitara, tahicardie, dureri gastrice sau constipatie.

Toxicitatea nu apare nici chiar la administrarea unor doze de 500 de miligrame pe zi. Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA nu a recomandat nici o limita pentru aportul de vitamina B1.

Se pierde vitamina B1 in timpul gatirii alimentelor?

Vitamina B1 este foarte instabila si usor deteriorabila de caldura, aciditate (pH), precum si de alte substante chimice. Atat sulfitii cat si nitritii pot inactiva vitamina B1. Vitamina B1 din cereale spre exemplu se pierde in proportie de 50% in timpul procesarii si al coacerii. Refrigerarea pe termen lung (de exemplu 12 luni) poate duce la pierderi substantiale ale vitaminei B1. Fasolea verde pierde peste 90% din continutul original de B1 dupa refrigerare timp de un an.

Absorbtia tiaminei

Deficitul de vitamina B1 se datoreaza (inclusiv in tarile foarte bine dezvoltate precum SUA) si alcoolismului! De altfel, legatura dintre alcoolism, bolile de inima si deficitul de vitaminaB1 este atat de puternica incat s-a identificat de catre cercetatori o boala specifica numita beriberi.
Deficitul de vitamina B1 duce de obicei la insuficienta cardiaca congestiva. Alcoolicii cronici au nevoie de tiamina mult mai mult decat oamenii normali, respectiv intr-o concentratie de 10-100 ori mai mare. Marii bautori de cafele si ceaiuri au risc crescut de deficit de vitamina B1 si asta pentru ca aceste bauturi actioneaza ca diuretice si conduc la eliminarea de apa si vitamine liposolubile (cum ar fi B1) din organism. Anumite medicamente interfereaza in mod negativ cu absorbtia de vitamina B1. Exemple in acest sens sunt anticonceptionalele sau antibioticele. Tiamina (vitamina B1) este dependenta de “fratii” sai din complexul B si de aceea cand luam splimente nutritive trebuie sa luam un complex de vitamina, nu numai o vitamina in mod izolat. Absorbtia de tiamina depinde si de prezenta in organism a vitaminelor B6, B12 sau a acidului folic. Un deficit de vitamina B12 poate duce la pierderi de tiamina prin urina iar vitamina B6 contribuie la reglementarea distributiei de tiamina in intreg organismul.

Vitamina B1 (tiamina) poate juca un rol important in prevenirea si / sau tratarea mai multor afectiuni precum:

  • Alcoolism
  • Boala Alzheimer
  • Boala Crohn
  • Insuficienta cardiaca congestiva
  • Depresia
  • Epilepsie
  • Fibromialgia
  • HIV / SIDA
  • Psihoza Korsakoff’s
  • Scleroza in placi
  • Encefalopatie Wernicke’s
Alimente cu un continut bogat in vitamina B1 (tiamina)
Aliment Masura Cantitate (mg) Densitatea nutrientului
Salata verde 2 cani 0,11 8,4
Sparanghel fiert 1 cana 0,22 6,1
Ciuperci Crimini crude jumatate de cana 0,13 5,0
Spanac fiert 1 cana 0,17 4,9
Seminte de floarea-soarelui crude un sfert de cana 0,82 4,8
Telina cruda 1 cana 0,06 3,8
Mazare verde fierta 1 cana 0,41 3,7
Rosii gatite 1 cana 0,11 3,5
Vinete coapte 1 cana 0,08 3,5
Mustar 1 cana 0,06 3,4
Varza de Brussel fiarta 1 cana 0,17 3,4
Varza tocata fierta 1 cana 0,09 3,3
Pepene verde 1 cana 0,12 3,0
Ardei gras rosu 1 cana 0,06 2,9
Morcovi cruzi 1 cana 0,12 2,7
Broccoli oparit 1 cana 0,09 2,5
Fasole
verde fierta
1 cana 0,09 2,5
Porumb 1 cana 0,36 2,4
Fasole neagra preparata 1 cana 0,42 2,2
Ananas 1 cana 0,14 2,2
Portocale fiecare 0,11 2,1
Ovaz, cereale integrale 1 cana 0,26 2,1
Conopida fiarta 1 cana 0,05 2,1
Linte gatita 1 cana 0,33 1,7
Usturoi un catel 0,06 1,7
Seminte de susan un sfert de cana 0,28 1,6
Struguri 1 cana 0,08 1,6

Academia Nationala de Ştiinte SUA a facut in 1998 recomandari privind necesarul de vitamina B1 (tiamina) zilnic. Aceste recomandari sunt dupa cum urmeaza:

  • 0-6 luni: 200 micrograme
  • 6-12 luni: 300 micrograme
  • 1-3 ani: 500 micrograme
  • 4-8 ani: 600 micrograme
  • Baieti 9-13 ani: 900 micrograme
  • Barbati 14 ani si mai mari: 1,2 miligrame
  • Fete 9-13 ani: 900 micrograme
  • Femei 14 ani si mai mari: 1.1 miligrame
  • Femei gravide de orice varsta: 1.4 miligrame
  • Femei care alapteaza de orice varsta: 1,5 miligrame




Opinia / Comentariul dvs


5 − 4 =

Powered by WordPress | Visit iCellPhoneDeals.com for Free Cell Phone Deals. | Thanks to BestInCellPhones.com, MMORPGs and Fat burning furnace| Scientia.ro
Toate articolele din acest site sunt sub licenta revistei online prodieta.ro. Articolele Prodieta.ro pot fi preluate in limita a 1000 de semne, dar nu mai mult de 1/2 din continut, obligatoriu cu link catre articolul original.Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Pro dieta.ro nu este responsabil pentru diagnosticuri facute de vizitatori sau de consecintele interpretarii informatiilor prezente aici. Site-ul pro dieta .ro are la baza informatii furnizate de nutritionisti si articole ale universitatilor si institutelor de cercetare specializate in nutritie si sanatate. Informatiile sunt adaptate conform stilului redactional prodieta.ro.
Bibliografie generala: Ghidul sanatatii tale/Michael van Straten; 199 de retete vegetariene; Cum sa oprim imbatranirea/Jean Carper; Ghidul indicelui glicemic/Barbara Ravage; Armonia din farfurie/Maryse Wolinski si Dr. Laurent Chevallier; Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului/Martha Schueneman; Slabim mancand normal/Melissa Hall; 101 Alimente care va pot salva viata/David Grotto; The World's Healthiest Foods/George Mateljan; Alimentatia Gravidei/Leonella Nava; Biblia Alimentatie Copilului/Eileen Behan; Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani/Ruth Yaron; Alina-ti bebelusul in mod natural/Pamela Rhatigan; Beneficiile Nutritiei Optime/Patrick Holford; Traiesc, deci ma abtin/Mihaela Bilic; whfoods.com; Noua dieta Revolutionara/Atkins; Mananc, slabesc si ma mentin/Michel Montignac; Alimentele Adevar si Impostura/Laurent Chevallier; Sanatate prin terapii naturiste/Aurelian Cirjeu-Gogan; Mituri, fobii si adevaruri despre alimente/Dr. Joe Schwarcz; Ghidul viitoarei mame/Dr. Spock; wikipedia.org; Rina's Dieta de 90 de zile I si II/Breda Hrobat si Mojca Poljansek; Nutritie si Biotratamente/Phyllis A. Balch; Reteta Sanatatii Perfecte/Patrick Holford; 150 de alimente esentiale pentru imunitate/Kirsten Hartvig; 10001 de remedii casnice/The Reader's Digest;