Indigestia

Cand avem indigestie? Indigestie este atunci cand nu se produce digestia alimentara la nivelul tractului digestiv superior. Simptome de indigestie sunt durerea surda sau crampele, senzatia de balonare, greata, transpiratii, s.a. Simptomele pot fi inselatoare sau trecatoare dar daca persista deja este cazul de tratament. Tratamentul medicamentos in caz de indigestie implica de obicei suplimente de enzime digestive, medicamente de aborbire a gazelor sau care sa ajute bila.
Calorii indigestieTratamentul pentru indigestie alimentara poate fi si unul preventiv, respectiv tratament de excludere a alimentelor ce pot cauza indigestie. Indigestia alimentara este mai usor de prevenit decat de combatut odata aparuta. Cateva motive ale aparitiei indigestiei le cunoastem cu totii: ori mancam prea mult (vezi in cazul sarbatorilor traditionale precum Craciun sau Paste) ori combinam alimente despre care stim ca nu ar trebui combinate (lactate cu fructe, must care inca mai fermenteaza cu orice altceva, etc…), ori consumam alimente prea grase, bem in exces cafea sau alcool, mancam prea picant, cu prea multa ceapa, chilli, curry, usturoi sau luam medicamente care pot avea si acest efect secundar, indigestia.

Sa nu mancam banane crude caci sunt greu de digerat si nici ridichii daca stim ca avem probleme cu digestia! Nu mancati inainte de culcare! Nu amintim probleme cronice sau grave precum colecistita, pancreatita sau gastrita. Despre cea din urma puteti citi in articolul dedicat din site-ul prodieta.ro: Gastrita

Starea nedorita de indigestie poate fi cauzata de mai multi factori, de producerea de prea mult acid in stomac (hiperaciditate) sau de prea putin acid in stomac (hipoaciditate). Hiperaciditatea sau hernia hiatala produc de obicei pirozis (arsuri retrosternale). Insuficienta de acid clorhidric sau deficienta enzimelor digestive produc de obicei dispepsie si aparitia senzatiei de rau dupa masa. Dezechilibrele bacteriene sau infectatiile fungice in intestin conduc si ele catre indigestie. Pe langa indigestie avem de multe ori si senzatia de balonare deoarece microorganismele nedorite se multiplica.

Nutrientii cuprinsi de alimente sunt sub forma unor molecule legate intre ele chimic si fizic. Digestia este procesul prin care aceste molecule sunt sparte. Digestia face ca nutrientii impartiti pe categorii sa ajunga la destinatie. Chiar daca digestia poate fi definita foarte usor, mecansimele sale insa sunt foarte complicate si fac obiectul a nenumarate cercetari si studii. Alimentele sunt un amestec foarte complex de molecule de dimensiuni mari – proteine si glucide; molecule de dimensiune medie cum sunt grasimile; o varietate foarte larga de molecule mici cum sunt vitaminele, mineralele si carbohidrati de dimensiuni mici precum zaharul si diversi fitonutrienti (substante protective aflate in plante). Multe dintre alimente contin cate ceva din fiecare. Marimea dar şi de tipul de moleculă fac o diferenţă în modul în care un produs alimentar este digerat, modul in care deriva nutrientii si în care aceste substanţe nutritive sunt preluate de către corpul dumneavoastră. Fiecare tip de moleculă are propriile provocări cu privire la digestie.

Tractul gastro-intestinal functioneaza ca o piele interna şi sta ca o barieră între orice ai ingera din exterior si celulele sau venele tale. Asa ca orice ai manca pana cand nu se absoarbe prin tractul intestinal este ca si cum ar fi afara organismului. Odata ce au trecut de bariera intestinala nutrientii pot intra in fluxul sanguin si se pot transmite catre intregul organism pentru a-i sprijini necesitatile precum cele de energie, crestere sau reparatie a celulelor si tesuturilor.

Intregul proces de digestie implică mai multe organe ale aparatului digestiv precum gură, esofag, stomac, intestine mici, intestine mari, rect şi anus. Alte organe sunt implicate în sprijinirea procesului digestiv din punct de vedere tehnic dar nu sunt considerate parte a tubului digestiv. Aceste organe sunt limba, glandele din gura care produc saliva, pancreas, ficat şi vezica biliara.

O digestie optima depinde de mai multi factori. Indigestia poate fi provocata de mai multe cauze iar in partea de mai jos a articolului facem cateva recomandari pentru a o evita sau trata:

Indigestie – prevenire

Este recomandat sa mestecam bine daca dorim sa evitam indigestia. Pare o nimica toata si chiar ridicol dar maruntirea hranei este extrem de importanta pentru intregul proces de digetie ce urmeaza. Prin mestecat alimentele sunt amestecate cu saliva care reprezinta o baza pentru enzime precum amilaza si lipaza care pornesc procesul digestiei. Mestecatul trimite semnale catre corp pentru a începe procesul de digestie. Atenţioneaza stomacul să se pregătească pentru a produce acid si semnalizeaza pancreasului sa se pregateasca. Atunci cand alimentele su sunt bine mestecate raman fragmente prea mari. Enzimele din sitemul digestiv nu pot lucra pe acestea si astfel se produce indigestia. Prin indigestia provocata de aceasta cauza problema nu este numai aceea ca nutrientii din alimentele respective nu sunt absorbiti, dar bacteriile din colon vor “primi” mai mult material. Ca atare bacteriile se vor inmulti nedorit de mult si astfel apar simptome de indigestie si gaze. Sfatul de a mesteca incet si indelungat este recomandabil nu numai pentru a scapa de indigestie dar si in curele de slabire! Mestecand indelungat ajungeti si mai repede la senzatia de satietate! O sumedenie de factori pot inhiba producerea de suficient acid in stomac, inclusiv bacteriile patogene, Helicobacter pylori dar şi utilizarea frecventă a antacizi.


După mestecat, urmatoarea oprire a produselor alimentare este in stomac, iar următoarea necesitate a organismului este de a avea suficient acid in stomac(acid clorhidric). Acidul gastric este necesar pentru o defalcare adecvată a proteinelor. Fără suficient acid in stomac nu numai ca digestia proteinelor este deficitara, dar si digestia de vitamina B12 este grav afectată. Digestia si absorbtia vitaminei B12 impune ca aceasta să fie eliberata de proteine.

Multe dintre persoanele în vârstă nu au suficient acid in stomac  (afectiune numita hypochlorhydria). Cercetarile arată că mai mult de jumătate din oamenii de peste 60 de ani au hypochlorhydria. Hypochlorhydria este asociata adeseori cu multe boli, cum ar fi astmul, hepatita, artrita reumatoida, osteoporoza sau diabetul zaharat. Simptomele acestei afectiuni sunt: sentiment de plenitudine dupa ce mananci, balonare, râgâială excesiva, indigestie, mai multe alergii la produse alimentare, resturi de alimente nedigerate vizibile în scaun, cracare unghii. In plus faţă de problemele legate acidul clorhidric, producţia de enzime pancreatice şi bicarbonat este, de asemenea, deficitara la unele persoane. Dacă este necesar, acesti digestiv factori pot fi înlocuiti cu suplimente adecvate.

Ananasul si papaya trateaza indigestia

Indigestia poate fi evitata (favorizand enzimele digestive) daca mancam ananas proaspat sau papaya, care conţin enzime bromelain, precum şi alte legume proaspete şi plante aromatice. Alimentele procesate, cum ar fi conserve de ananas sau sucuri chiar si asa numite “naturale”, conţin prea puţine enzime active. Enzimele digestive sunt distruse de incalzire si implicit, în procesul de sterilizare. Aşa ca, daca doriti sa nu aveti simptome de indigestie sau sa evitati indigestia, va recomandam sa începeti masa cu fructe proaspete sau salata.
Astfel va asigurati o digestie sănătoasă. Pentru usurarea si rapiditatea digestiei multe suplimente nutritive contin enzime digestive care descompun grasimile. Se folosesc de cele mai multe ori enzime din plante uscate sau congelate. Cele mai obisnuite sunt bromelaina din ananas si papaina din papaya, care din punct de vedere chimic sunt similare cu pepsina, o puternica enzima digestiva, capabila sa descompuna proteine de 35-100 ori mai multe decat greutate ei.


Mancati fructe si legume crude. Potentialul enzimatic poate fi crescut daca alegem sa mancam alimente crude caci numai sub aceasta forma ele contin multe enzime benefice. Procesul de prelucrare termica duce la distrugerea enzimelor. Kaspar Trapp din Wurzburg, Germania, a aratat in urma unor cercetari si teste ample ca organismul uman are siteme de protectie a enzimelor “lasandu-le” sa ajunga in colon nealterate. Acestea reduc posibilitatile de putrefactie si fermentatie in intestin, factori ce duc in general la aparitia cancerului de colon. Alimente ce contin enzime sanatoase: mere, banane, varza, struguri, miere naturala, mango, lapte crud, ciuperci, ananas, orez, soia, porumb dulce, cartofi dulci, grau.

Identificati şi eliminati alergenii alimentari daca aveti indigestie in mod constant si ati remarcat ca acest lucru se intampla numai atunci cand mancati anumite alimente. Suprafata absorbanta a intestinului subtire poate fi afectata negativ de alergiile alimentare care provoaca inflamaţii ale peretelui tractului intestinal. Cei mai comuni alergeni alimentari includ proteinele din lapte, grâu, soia, unele crustacee şi arahide. Incarcati sa analizati si sa observati daca indigestia apare dupa ce consumati astfel de alimente.

Protejati bariera gastro-intestinala. Celulele peretelui gastro-intestinal sunt o barieră între ceea ce ingerati şi interiorul corpului si de aceea integritatea aceastei bariere este vitala pentru sanatatea dvs. Mucusul din stomac poate fi alterat si astfel indigestia isi face loc. El protejeaza impotriva efectelor dăunătoare ale acidului stomacal. Evitati alcoolul, medicamentele anti-inflamatorii (de exemplu, aspirina), precum şi bacteriile patogene, Helicobacter pylori. Acestea pot reduce stratul de mucus, ceea ce conduce la leziuni în stomac şi micsorari ale peretilor tractului intestinal. Daca aveti deja probleme in acest sens si indigestia are ca motiv alterarea mucusului si aciditate sporita in stomac va recomandam o nutritie sanatoasa, legume precum  conopida sau salata verde. Anumite alimente ajuta la combaterea sau protectia impotriva daunelor produse de Helicobacter pylori. Tratamente naturiste pentru indigestie includ alimente ce contin catechine precum ceai verde, condimente precum scortisoara sau citrice. Un alt tratament naturist este cu ceai de menta indulcit cu prina miere, un bun calmant digestiv.

Mancati alimente care furnizeaza probiotice precum iaurt, chefir si alte produse alimentare care au fost fermentate cu Lactobacillus sau conţin Bifidobacteria (bacterii benefice). Alimentele care vor sustine bacteriile probiotice sunt fibra din soia, orez şi fibra. Bacteriile probiotice sunt foarte importante pentru evitarea indigestiei, pentru sanatatea colonului, a intestinelor si a organismului in general.

Stiati ca in interiorul organismului dvs se gasesc de 20 de ori mai multe bacterii decat celule vii? Bacteriile bune sunt vitale pentru o digestie sanatoasa si pentru un sistem imunitar puternic in lupta contra infectiilor. Desigur, exista si bacterii rele asa cum aminteam mai sus si acestea din urma trebuie evitate.

Asigurati-va ca aveti un tranzit intestinal sanatos. In general fibrele sunt cele care ajuta foarte mult tranzitul intestinal. Pe langa rolul de evitare a indigestiei si constipatiei, unele fibre, cum ar fi cele găsite în secară, grâu şi cânepă, se pot lega la toxine din mediu ajunse in organism, cum ar fi pesticidele, să le duca prin tubul digestiv si sa le elimine sau sa micsoreze gradul de absorbtie în organism.

Indigestia pe motiv de stres

Incercati sa scapati de stres! Stresul chiar poate duce la indigestie! Cercetarile au demonstrat că intestinele răspund negativ la stres si ca absorbţia este mai puţin eficace iar corpul tău nu este în măsură să absoarba bine toti nutrientii de care are nevoie. Motivele pentru care stresul afecteaza tractul gastro-intestinal nu sunt pe deplin cunoscute, dar trebuie sa avem in vedere ca multi neurotransmitatori (molecule de semnalizare catre creier) se găsesc în jurul tractului intestinal. Consumati alimente cu efect calmant precum ceaiurile din plante si in special muşeţel. Evitati alcoolul, carbohidratii rafinati, bauturile carbogazoase si tot ce contine zahar. Este recomandat sa mancati la ore fixe si sa nu desfasurati alte activitati in timp ce mancati.





2 Raspunsuri la discutia despre “Indigestia”

  1. 2
    Lilian spune:

    Am probleme cu indigestia.
    Mananc putin dar des, poate prea des…
    Manac mai bine dimineata, mai putin la pranz si cel mai putin seara , la ora sase.
    Intre mese am gustari de fructe , respectiv frcute uscate si seminte.
    Totusi se intampla uneori sa am indigestie si sa nu mai pot manca nimic in ziua aceea.
    Am ajuns sa imi fie frica sa mananc normal.Nu stiu care e limita dintre putin si mult.De fapt mult in cazul meu inseamna normal in cazul altor persoane.Am probleme si cu refluxul pentru ca am hernie hiatala si mai iau antiacide , gen ranitidina sau gaviscon seara.Ma gandesc, ca poate nu mai am destul acid gastric cand iau antiacide si deaceea nu se face bine digestia…
    Am aceasta problema de cativa ani si nu stiu cum sa-i dau de cap…

  2. 1
    Ce suplimente alimentare ne ajuta sa nu ne ingrasam de sarbatori? Luati L-carnitina, extract de fasole alba Kidney sau cetone de zmeura cu 30 de minute inainte de masa mare de sarbatori spune:

    [...] de vin. Tocmai cuvantul a “savura” este cheia! Nu trebuie sa ne imbuibam pana facem indigestie de sarbatori, ci sa savuram fara sa ne ingrasam. Va recomandam sa cititi si indrumarile pentru dieta [...]

Opinia / Comentariul dvs


8 − 3 =

Powered by WordPress | Visit iCellPhoneDeals.com for Free Cell Phone Deals. | Thanks to BestInCellPhones.com, MMORPGs and Fat burning furnace| Scientia.ro
Toate articolele din acest site sunt sub licenta revistei online prodieta.ro. Articolele Prodieta.ro pot fi preluate in limita a 1000 de semne, dar nu mai mult de 1/2 din continut, obligatoriu cu link catre articolul original.Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Pro dieta.ro nu este responsabil pentru diagnosticuri facute de vizitatori sau de consecintele interpretarii informatiilor prezente aici. Site-ul pro dieta .ro are la baza informatii furnizate de nutritionisti si articole ale universitatilor si institutelor de cercetare specializate in nutritie si sanatate. Informatiile sunt adaptate conform stilului redactional prodieta.ro.
Bibliografie generala: Ghidul sanatatii tale/Michael van Straten; 199 de retete vegetariene; Cum sa oprim imbatranirea/Jean Carper; Ghidul indicelui glicemic/Barbara Ravage; Armonia din farfurie/Maryse Wolinski si Dr. Laurent Chevallier; Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului/Martha Schueneman; Slabim mancand normal/Melissa Hall; 101 Alimente care va pot salva viata/David Grotto; The World's Healthiest Foods/George Mateljan; Alimentatia Gravidei/Leonella Nava; Biblia Alimentatie Copilului/Eileen Behan; Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani/Ruth Yaron; Alina-ti bebelusul in mod natural/Pamela Rhatigan; Beneficiile Nutritiei Optime/Patrick Holford; Traiesc, deci ma abtin/Mihaela Bilic; whfoods.com; Noua dieta Revolutionara/Atkins; Mananc, slabesc si ma mentin/Michel Montignac; Alimentele Adevar si Impostura/Laurent Chevallier; Sanatate prin terapii naturiste/Aurelian Cirjeu-Gogan; Mituri, fobii si adevaruri despre alimente/Dr. Joe Schwarcz; Ghidul viitoarei mame/Dr. Spock; wikipedia.org; Rina's Dieta de 90 de zile I si II/Breda Hrobat si Mojca Poljansek; Nutritie si Biotratamente/Phyllis A. Balch; Reteta Sanatatii Perfecte/Patrick Holford; 150 de alimente esentiale pentru imunitate/Kirsten Hartvig; 10001 de remedii casnice/The Reader's Digest;