Guta

Guta este o boala inflamatorie care cauzeaza dureri acute si umflaturi. Durerile de guta apar brusc iar durerea ne pune pe jar. Simptomele de guta apar de de multe ori noaptea, iar durerea poate fi severa.

In timpul unui atac acut de guta incercati pe cat posibil sa nu stati in picioare si sa tineti articulatia afectata ridicata. Daca suportati, aplicati un pachet de gheata timp de aproximativ 20 de minute. Temperatura scazuta va amorti durerea si va reduce inflamatia.

Cauzele aparitiei gutei

Guta boalaDesi guta pare sa apara din nimic, anii intregi de acumulare a acidului uric pot fi insa vinovati. Guta este o forma de artrita care se dezvolta atunci cand cristale de acid uric se formeaza in articulatii si in jurul acestora. Acidul uric este un produs final al metabolismului unei clase de substante chimice numite purine. In sine, acidul uric nu este periculos. Problema apare numai atunci cand nivelul ajunge sa fie anormal de crescut. Guta afecteaza de obicei degetul mare de la picior (acest simptom se numeste podagra).

Guta este o boala ereditara. Factorii genetici pot juca un rol important in riscul unei persoane in dezvoltarea unor niveluri ridicate de acid uric. Un sfert dintre bolnavi au avut cazuri de guta in familie.

Guta poate parea sa izbucneasca fara motiv specific sau poate fi indusa de diversi factori, cum ar fi supraponderalitatea, consumul de carne si fructe de mare (care sunt bogate in substante chimice numite purine), administrarea anumitor medicamente (in special aspirina si diuretice), colesterolul marit si consumul de prea mult alcool. Alcoolul nu numai ca are in componenta purina dar, mai mult decat atat, intensifica productia in corp a acidului uric si deshidrateaza corpul, ceea ce mareste nivelul de acid uric.

Simptome

Guta produce durere, tumefiere, roseata, inflamare, senzatie de arsura si sensibilitate extrema a articulatiei afectate. Apar dureri bruste si severe de articulatii, care de obicei afecteaza mai intai degetul mare de la picior, calcaiul, glezna sau partea interioara a labei piciorului. Crizele ulterioare pot afecta si genunchii, incheieturile mainilor, coatele, degetele de la maini, s.a.

Uneori se formeaza pietre la rinichi, provocand febra, dureri mari in partea de jos a spatelui, greata, voma sau umflarea abdomenului.

Guta cronica poate provoca noduli nedureroasi (tofi gutosi) care se dezvolta sub piele. Fara tratament, atacurile de guta tind sa se repete si pot provoca leziuni severe la articulatii, tendoane si alte tesuturi. Guta poate fi, de obicei, tratata cu succes cu medicamente.

Alimentatie recomandata

Regimul alimentar recomandat pentru guta nu va trata neaparat boala in sine. Alimente permise pentru a usura intr-o anumita masura simptomele de guta sunt in primul rand cele care nu contin purine in cantitati mari. Alimentele bogate in proteine au de obicei si purine care pot sa mareasca nivelul acidului uric din organism. Spre exemplu, puteti inlocui carnea cu branza tofu (din soia) care este o sursa de proteine foarte buna. Despre tofu puteti citi mai multe pe site-ul nostru.

Ananans in regimul alimentar pentru boala gutaConsumati din belsug ananas proaspat sau congelat. Bromelaina, o enzima din ananas, poate fi administrata si sub forma de capsule. Bromelaina este un antiinflamator natural frecvent folosit, care poate calma durerile provocate de aceasta boala numita guta. Cand nu o utilizati in cazul unei crize acute, reduceti doza si luati quercitina. Aceasta flavonoida reduce nivelurile de acid uric si se absoarbe mai bine impreuna cu bromelaina. Quercitina poate fi gasita si in germenii de grau pe care vi-i recomandam in alimentatie. O mai putem gasi in stare naturala in usturoi, ceapa, praz, ceai verde, varza de Bruxelles, marar, mere, afine, sparanghel si ardei iute.

Mancati ardei gras, rosii si citrice pentru aportul necesar de vitamina C. Varza si morcovii sunt recomandati in regimul alimentar pentru boala guta pentru ca sunt bogate in fibre si sarace in purine. Telina proaspata sau pastilele care contin extract de seminte de telina par a ajuta la eliminarea acidului uric.

Ciresele negre, afinele , zmeura si capsunile sunt recomandate celor ce sufera de guta pentru ca au compusi antiinflamatorii.

Alimente de evitat

Daca aveti guta, lista de alimente pe care trebuie sa le evitati include crustacee, ansoa, carnea de vanat, mancarurile prajite, carbohidratii rafinati (din faina alba), berea (si alte alimente care contin drojdie), spanacul, conopida, mazarea sau sparanghelul. Evitati sa gatiti organe precum rinichi sau ficatei. Sardinele sunt si ele bogate in purine si trebuie evitate in regimul alimentar pentru boala guta.

Prevenire si tratament

  • Beti zilnic cel putin opt pahare de apa, pentru a dilua urina si a favoriza reducerea nivelului de acid uric
  • Evitati alcoolul daca doriti sa preveniti un atac de guta. Alcoolul poate declansa o criza de guta.
  • Mentineti-va o greutate normala. Obezitatea joaca un rol important in crizele de guta. Atentie insa, dietele drastice determina celulele sa elibereze mai mult acid uric. Daca sunteti supraponderal, slabiti incet – cel mult un kilogram pe saptamana.
  • Luati suplimente alimentare pentru a ameliora simptomele de guta. Suplimente alimentare precum bromelaina, quercitina, uleiul de peste, uleiul de seminte de in, vitamina C sau E pot fi de mare ajutor in tratamentul gutei. Dozajul va fi indicat de medic sau se vor urma recomandarile producatorului de pe ambalaj sau prospect.

Tratament naturist

UrziciPuteti urma un tratament naturist pentru boala de guta. Pentru cresterea fluxului urinar, atat de important in boala de guta puteti bea ceai de urzica sau puteti aplica comprese pentru a calma durerile produse de inflamarea incheieturilor. Cititi si articolul despre urzica de pe site-ul nostru. Evitati tinctura de urzici! Tincturile contin alcool care agraveaza guta.

Infuzati 10-20 g de frunze uscate de frasin intr-un litru de apa clocotita timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 0,5 – 1 l pe zi. Ceaiul de frasin ajuta si el la cresterea fluxului urinar.

Un tratament naturist pentru boala guta poate fi si cu ceai de lumanarica. Infuzati 1,5-2 g de flori uscate intr-o cana cu apa clocotita timp de 15 minute. Beti 3 cani pe zi.

Pentru tratarea durerii si inflamatiei puteti lua si capsule de gheara-diavolului. Extractul de cirese si tinctura de ovaz pot fi si ele de ajutor in tratamentul naturist al simptomelor de guta.

Alte remedii naturale care scad nivelul de acid uric sunt telina, dudele (cautati extract de dude la magazinele naturiste) si ceaiul de frunze de maslin.

>> Inlocuiti carnea cu tofu >> vezi pret si variante <<





2 Raspunsuri la discutia despre “Guta”

  1. 2
    Ivan spune:

    Cel mai bun si accesibil produs este o apa corecta. Apa trebuie sa fie cu PH8… Si mai mare, si foarte important este sa fie deminiralizata, nivelul sarurilor sub 1. Asa m-am tratat eu de guta. Nu mai am crize de mai multi ani. Puteti sa ma contactati la lun****501@gmail.com
    Cu respect.
    Multa sanatate!

  2. 1
    mariana spune:

    Sparanghelul e bun sau nu ?

Opinia / Comentariul dvs


3 + = 9

Powered by WordPress | Visit iCellPhoneDeals.com for Free Cell Phone Deals. | Thanks to BestInCellPhones.com, MMORPGs and Fat burning furnace| Scientia.ro
Toate articolele din acest site sunt sub licenta revistei online prodieta.ro. Articolele Prodieta.ro pot fi preluate in limita a 1000 de semne, dar nu mai mult de 1/2 din continut, obligatoriu cu link catre articolul original.Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Pro dieta.ro nu este responsabil pentru diagnosticuri facute de vizitatori sau de consecintele interpretarii informatiilor prezente aici. Site-ul pro dieta .ro are la baza informatii furnizate de nutritionisti si articole ale universitatilor si institutelor de cercetare specializate in nutritie si sanatate. Informatiile sunt adaptate conform stilului redactional prodieta.ro.
Bibliografie generala: Ghidul sanatatii tale/Michael van Straten; 199 de retete vegetariene; Cum sa oprim imbatranirea/Jean Carper; Ghidul indicelui glicemic/Barbara Ravage; Armonia din farfurie/Maryse Wolinski si Dr. Laurent Chevallier; Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului/Martha Schueneman; Slabim mancand normal/Melissa Hall; 101 Alimente care va pot salva viata/David Grotto; The World's Healthiest Foods/George Mateljan; Alimentatia Gravidei/Leonella Nava; Biblia Alimentatie Copilului/Eileen Behan; Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani/Ruth Yaron; Alina-ti bebelusul in mod natural/Pamela Rhatigan; Beneficiile Nutritiei Optime/Patrick Holford; Traiesc, deci ma abtin/Mihaela Bilic; whfoods.com; Noua dieta Revolutionara/Atkins; Mananc, slabesc si ma mentin/Michel Montignac; Alimentele Adevar si Impostura/Laurent Chevallier; Sanatate prin terapii naturiste/Aurelian Cirjeu-Gogan; Mituri, fobii si adevaruri despre alimente/Dr. Joe Schwarcz; Ghidul viitoarei mame/Dr. Spock; wikipedia.org; Rina's Dieta de 90 de zile I si II/Breda Hrobat si Mojca Poljansek; Nutritie si Biotratamente/Phyllis A. Balch; Reteta Sanatatii Perfecte/Patrick Holford; 150 de alimente esentiale pentru imunitate/Kirsten Hartvig; 10001 de remedii casnice/The Reader's Digest;