Dieta cu proteine vegetale si fibre. Alimente proteice.

Dieta cu proteine și fibre este preferată de multe persoane care doresc un corp armonios, atletic. Este adevărat, și cu alte diete slăbim, dar musculatura are de suferit (căci slăbim nu numai din grăsime dar și din masa musculară) și per ansamblu tot nu ne place corpul nostru. Ei bine, cu dieta bogată în proteine musculatura nu numai că nu are de suferit, dar se poate constitui chiar mai armonios!

Ne-am lămurit așadar, toți cei care am încercat să slăbim de nenumărate ori, cu nenumărate diete, că fără o dietă echilibrată și sport lucrurile nu prea funcționează pe termen lung. Reușim să slăbim cu vreo dietă “minune”, dar apoi punem iarăși la loc toate kilogramele (ba chiar și în plus) pentru că un corp fără masă musculară (nu exagerată, dar normală) nu are un metabolism atât de bun și nu arde caloriile în mod eficient. Ajungem astfel la stadiul în care ne îngrășăm chiar dacă mâncăm foarte puțin.

Proteinele sunt “cărămizile” care construiesc musculatura în cea mai mare parte. Iar dacă proteinele de origine animală sunt de multe ori blamate pentru că aduc cu sine și colesterol (nu este obligatoriu dar este posibil), atunci dieta cu alimente bogate în proteine vegetale poate fi obiectivul nostru!

De ce trebuie să consumăm și fibre? Pentru că țin stomacul ocupat mult timp și nu ne mai este foame (ideal, nu?). Și pentru că ajută la detoxifierea organismului și la un tranzit intestinal bun (adică nu sunt absorbite în corp, ci doar tranzitează, dar numai după ce iau cu ele și ceva colesterol și toxine – ideal, nu?). Pentru că țin glicemia în cote normale, pentru că nu aduc aport de calorii organismului și nu îngrașă. V-am convins de faptul că trebuie să știți mai multe lucruri despre fibre? Coji de mere, hrișcă, prune, semințe de in, tărâțe: vezi mai multe alimente bogate în fibre și detalii suplimentare.

Dietele bogate în proteine sunt de fapt diete sărace în carbohidrați. Ideal ar fi să diminuați caloriile obținute din carbohidrați din dietă și să creșteți numărul caloriilor provenite din consumul proteinelor și grăsimilor sănătoase. În mod obișnuit, carbohidrații reprezintă 45-65% dintr-o masă, așadar orice valoare situată sub 45% este considerată bogată în proteine.

Dietele sărace în carbohidrați există de multă vreme, dar au deveni mai populare odată cu dietele Atkins, South Beach sau Dukan.

Ce alimente au mulți carbohidrați: pastele (peste 400 calorii), orezul… Ce au făcut companiile de mâncare dietetică? Au realizat pastele și orezul din rădăcina konjac naturală. Sunt așa numitele paste și orez de tipul apă + fibre. Stomacul se umple dar nu mai absorbim calorii, organismul nu are încotro și apelează la rezervele de grăsime pentru energie iar efectul este cel dorit: slăbim! Se formează și musculatura printr-o minune? Ei bine nu, pentru asta trebuie să facem mișcare și să completăm cu alimente proteice.

Cum funcționează aceste diete bogate în proteine?

Există câteva răspunsuri. Din punct de vedere teoretic, dacă eliminați toți carbohidrații din dietă, organismul nu mai poate folosi zaharurile, așa că în locul lor arde grăsimea. Problema este că devine dificil să eliminați chiar toți carbohidrații și, practic, introduceți organismul într-o stare de înfometare. Pe termen lung, aceasta este o strategie nesănătoasă.

Motivul cheie pentru care majoritatea persoanelor slăbesc în dietele sărace în carbohidrați este acela că pur și simplu este imposibil ca proteinele cu mai puțină energie să compenseze caloriile pierdute provenite din carbohidrații denși din punct de vedere energetic. Drept rezultat, cei mai mulți ajung să taie drastic din numărul de calorii pe care îl consumau înainte de a începe dieta. Reducerea numărului de calorii din dietă contribuie la slăbire. Vestea bună este că, spre deosebire de carbohidrați, proteinele tind să mențină starea de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că mâncați mai puțin, vă simțiți mai plini și per ansamblu consumați mai puține calorii.

Există și alte beneficii ale renunțării la carbohidrați. Un studiu recent a descoperit că eliminarea caloriilor provenite din carbohidrați și nu din lipide ajută la schimbarea configurației organismului. Persoanele care țin o dietă săracă în carbohidrați tind să acumuleze masă musculară și nu să o piardă, așa cum se întâmplă în cazul dietei sărace în grăsimi. Mai mulți mușchi înseamnă o rată metabolică mai mare, adică mai multe calorii arse de-a lungul întregii zile. Un corp cu o musculatură armonioasă arată mai bine dar are și capacitatea de a menține un echilibru al greutății tocmai pentru că este susținut de un metabolism activ.

De asemenea, persoanele care renunță la carbohidrați au un risc mai mic de diabet deoarece dietele bogate în proteine eliberează mult mai încet calorii în sistem și declanșează mai puți răspunsul insulinic decât zaharurile simple din carbohidrați. În același studiu, persoanele la dietă săracă în carbohidrați au înregistrat un HDL (colesterol bun) mărit și un nivel scăzut de grăsimi în sânge.
Indiferent de motiv, beneficii pentru sănătate, drepturile animalelor sau sustenabilitate pentru mediul înconjurător, tot mai multe persoane adoptă alimentația pe bază de vegetale. În ciuda restricției față de anumite grupe de alimente, cu planificare, poate fi atins un aport nutrițional adecvat.

Lista alimentelor proteice (bogate atât în proteine cât și în fibre)

O dietă vegetariană / vegană care este bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase și cereale integrale poate fi o sursă abundentă de vitamine și minerale. Atunci când începeți o dietă vegană, grija principală este asimilarea unei cantități suficiente de proteine. Iată o listă de proteine de înaltă calitate ce pot fi ușor de introdus într-o dietă vegană gustoasă și echilibrată. Unele dintre ele vă pot surprinde.

DROJDIE NUTRITIVĂ (2 LINGURI = 8 PÂNĂ LA 10 GRAME PROTEINE)
Din punct de vedere tehnic, drojdia nutritivă este o drojdie inactivă obținută din culturi păstrate câteva zile. Însă pentru vegani, drojdia nutritivă înseamnă o aromă delicioasă de brânză (fără să fie de origine animală) încărcată cu proteine, fibre și vitamine din complexul B. Este o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali, iar varianta fortifiată oferă o doză mare de vitamina B12, un nutrient ce lipsește adesea din dietele vegane. Poate fi un condiment excelent datorită gustului de nuci și brânză, putând fi încorporat în produse la cuptor, presărat peste popcorn sau chiar adăugat în smoothie-uri.

MAZĂRE (1 CEAȘCĂ = 5 GRAME PROTEINE)
Da, leguma verde pe care nu voiați să o mâncați din farfurie atunci când erați mici este de fapt o sursă bună de proteine (mamele au întotdeauna dreptate). Din punct de vedere tehnic, mazărea reprezintă de fapt semințele unui fruct, păstaia de mazăre, deși de obicei ne gândim la ea ca la o legumă cu amidon. Bogată în fibre și vitaminele A, B6 și K, precum și în fosfor, magneziu și fier, aceasta este o sursă foarte bună de substanțe nutritive ce nu trebuie lăsată deoparte în farfurie sau ascunsă sub piureul de cartofi. De asemenea, în bucătărie mazărea este un ingredient culinar versatil. Consumată ca atare, este de obicei fiartă și se împacă bine cu sosul de roșii sau pur și simplu cu sarea și piperul. Mazărea este gustoasă și în supe, tocănițe la cuptor sau chiar smoothie-uri. Cei care au un program de lucru foarte complicat și pur și simplu nu au timp să gătească mazăre o pot consuma sub formă de pudră proteică. Adevărul este că arareori poți comanda mazăre la restaurant, nu o găsești deloc în fast-food-uri iar dacă nu știi să o gătești ce soluții îți rămân? Sportivii și persoanele care țin dieta cu proteine vegetale apelează așadar la pudra proteică din mazăre bio.

SPIRULINĂ (1 LINGURĂ = 4 GRAME PROTEINE)
Spirulina, o algă albastră-verde, este disponibilă ca supliment alimentar și poate fi consumată sub formă de fulgi, pudră sau tablete. Deține toți cei nouă aminoacizi esențiali și este o sursă semnificativă de calciu. Deși nu conține vitamina B12, spirulina are alte vitamine B, niacină și fier. Datorită gustului său deloc pronunțat, poate fi ușor de încorporat în sucuri și smoothie-uri, iar când este sub formă de pudră poate fi presărată peste mâncare. Există câteva riscuri legate de algele contaminate cu metale toxice, bacterii dăunătoare și microcistine. Este important să vă asigurați că produsul ales conține spirulină pură bio pentru a optimiza beneficiile și evita riscurile.

Combinatie de chlorella, spirulină, fructe și proteine de cânepă care ajută la slăbirea sănătoasă.

Combinatie de chlorella, spirulină, fructe și proteine de cânepă care ajută la slăbirea sănătoasă. Vezi ce contine Super Slim Mix, ce beneficii aduce, pret si mod de livrare.

LINTE (1/2 CEAȘCĂ = 9 GRAME PROTEINE)
Să vorbim despre surse puternice de proteine! Lintea se prezintă în multe variante de culoare și mărime și poate fi comercializată ca produs integral sau boabe, ca mazărea. Lintea este bogată în folați, tiamină, fosfor, fier și zinc. Lintea are foarte mult amidon rezistent, ceea ce-i oferă un răspuns glicemic favorabil și eficiență în a deține controlul în cazul diabetului. Durata de gătire pentru linte variază și poate fi consumată alături de orez sau alte cereale sau consumată ca atare în supă. Paste bio fussili din linte rosie fara gluten, realizate 100% din legume, cu 26.2 gr proteine si 5.1 gr fibre per 100 gr produs: vezi preț și mod de livrare în magazinul online prodietamagazin.ro

SEMINȚE DE FLOAREA-SOARELUI și de DOVLEAC (1/4 CEAȘCĂ = 6 GRAME PROTEINE)
O gustare populară servite ca atare, semințele de floarea-soarelui sunt bogate în proteine, fibre, vitamine din complexul B, cupru, magneziu, folați, zinc și vitamina E. Au un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, dar și de fitosteroli, care s-au dovedit eficienți în reducerea nivelurilor de colesterol. Acești mici mieji de bunătate sunt minunați consumați ca atare sau pot fi un adaos gustos și crocant în salate și granola. Și semințele de dovleac sau cânepă sunt foarte bogate în proteine și preferate de sportivi ori de persoanele aflate la dietă.

OREZ BRUN (1 CEAȘCĂ GĂTIT = 4,5 GRAME PROTEINE)
De multe ori regăsim orezul brun în mâncărurile vegetariene alături de fasole. Acest aliment nutritiv poate fi adaptat în multe feluri. Orezul brun este o cereală integrală, ceea ce înseamnă că își păstrează toate proprietățile nutriționale care sunt îndepărtate la obținerea orezului alb. Pe lângă faptul că este o sursă de proteine, orezul brun este bogat în fier, vitamine din complexul B și fibre și este o sursă excelentă de magneziu. Adăugați orez în supe și tocănițe sau mixați-l cu legume bogate în nutrienți și formați chifteluțe.

SEMINȚE DE CÂNEPĂ (2 LINGURI = 6 GRAME PROTEINE)
Semințele de cânepă provin din aceeași plantă ca marijuana, dar specie diferită. În ciuda asocierii cu alte forme ale acestei plante, cânepa și produsele din cânepă (inclusiv semințele) conțin niveluri neglijabile de tetrahidrocanabinol (THC). Semințele de cânepă sunt bogate în proteine, magneziu, zinc, fier și fibre. Două linguri de semințe conțin aceeași cantitate de proteine pe care o găsim într-un ou mare. Semințele pot fi consumate presărate deasupra cerealelor preferate, introduse în produsele la cuptor sau încorporate în smothie-uri.

BULGUR (1 CEAȘCĂ GĂTIT = 5,5 GRAME)
Bulgurul este o cereală care are un profil nutrițional superior față de orezul alb îmbogățit, dar care poate fi utilizat cam în aceleași feluri. De fapt, este atât de versatil încât a fost supranumit „pastele din Orientul Mijlociu”. Bulgurul este o cereală integrală care se gătește repede (fierbe aproximativ 10 minute), dar se descompune încet odată ajuns în organism și are mai multe fibre decât quinoa, porumbul și meiul, ceea ce-l face o cereală integrală excelentă. Este popular datorită rolului său în tabouleh, un fel de mâncare din Orientul Mijlociu, sau îl puteți încerca în următorul pilaf pe care îl preparați.

Alte alimente bogate în proteine vegetale și fibre sunt:

  • Alfalfa (lucerna) bio este o sursă naturală de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K), oligoelemente, caroten, flavonoide, izoflavone, fitoestrogeni, enzime, etc. Alfalfa este bogată în proteine (20%) și fibre (15%).
  • Amarant este un aliment foarte ușor digerabil care iese în evidență printr-un conținut ridicat de proteine (14,6%) și fier. Lizina este prezentă în acest amarant într-o proporție mai mare decât în alte cereale. Lizina este o componentă importantă și indispensabilă a proteinelor. Aceasta joacă un rol în producția de carnitină și colagen. Nu conține în mod natural gluten.
  • Chlorella este o algă albastră-verzuie care conține o cantitate mare de clorofilă. Are 61% proteine. Poate creste producția de celule roșii din sânge și conține o cantitate mare de calciu, piatra de temelie a sistemului osos. Ajută la detoxifierea organismului, fiind considerată planta nr. 1 în lume la acest moment pentru detoxifierea naturală a corpului!
  • Pudra de iarbă de orz este și un aliment proteic: are 52% proteină! Orzul este unul dintre cele mai nutritive produse, conținând deasemenea triptofan și serotonina ce ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Orzul verde ajută la refacerea celulelor sanguine. Clorofila din acesta se aseamănă foarte mult cu hemoglobina prezentă în sânge.
  • Lintea neagră este denumită și caviarul vegetarienilor. Are aproape 29% proteine și 15% fibre. Dietologii prescriu consumul de linte, deoarece, în plus față de faptul că este un aliment foarte digerabil, este lipsită de grăsimi și colesterol și conține izoflavoni, substanțe care încetinesc procesele de îmbătrânire celulară.

Toate alimentele descrise în articolul despre dieta cu proteine vegetale și fibre pot fi regăsite în magazinul online prodietamagazin.ro. De altfel, mai sunt multe alte alimente proteice despre care puteți citi și totodată puteți verifica prețul.

 

Puteti posta comentarii mai jos .


Cum slabim simplu cu bautura Slim D cu portocale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Scaderea colesterolului in mod natural cu anghinare, silimarina, armurariu, papadie


Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2015. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.